`Miljardenbod op Spaans belbedrijf'

Een groep van vijf internationale investeringsmaatschappijen overweegt met geleend geld een bod van 11 miljard euro te doen op het Spaanse telecombedrijf Auna, zo melden vandaag meerdere financiële media. Als de overname doorgaat, zou dat veruit de grootste overname met geleend geld zijn in Europa. De vijf maatschappijen zijn drie Amerikaanse en twee Britse investeringsmaatschappijen. Een daarvan is Apax, onder meer eigenaar van PCM Uitgevers in Nederland.

Investeringsmaatschappijen kopen met hoofdzakelijk geleend geld bedrijven op, saneren ze en proberen dan met winst deze bedrijven weer van de hand te doen.

Auna, het op een na grootste Spaanse telecombedrijf, maar lang niet zo groot als Telefónica, de nummer één van Spanje, behaalde in 2003 een omzet van 3,8 miljard euro, een operationele winst van 923 miljoen euro en een nettoverlies van 55 miljoen euro.

Van de drie grootste aandeelhouders van Auna zou al ten minste één door de vijf zijn benaderd, de Spaanse bank Santander Central Hispano, die 27 procent van Auna bezit. De andere twee grote aandeelhouders zijn de elektriciteitsbedrijven Endesa (32,6 procent) en Union Fenosa (19 procent). Alle drie zouden al te kennen hebben gegeven dat ze hun belang willen afstoten door directe verkoop of een beursgang eind 2005 of begin 2006. Maar eerder dit jaar verwierpen ze een overnamebod van 8 miljard euro op de mobiele dochter van Auna. Dat zou voor de vijf de aanleiding zijn nu een bod op heel Auna te doen.

Tot de vijf investeringsmaatschappijen behoren verder het Britse CVC Capital en de Amerikanen Blackstone, Providence Equity en Carlyle. Dit soort investeringsmaatschappijen is de laatste jaren uitgegroeid tot reusachtige spelers op de overname- en fusiemarkt. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal citeert vandaag de zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein, die schat dat dit jaar 40 procent van de overnames en fusies in Duitsland via deze maatschappijen gebeurt, tegenover 7 procent in 2001.