Leeftijd speelt bij Oranje geen rol

Bondscoach Marco van Basten ziet geen probleem in het selecteren van betrekkelijk oude spelers voor het Nederlands elftal. De voormalige topspits riep zondagavond de 34-jarige Barry van Galen op voor het WK-kwalificatieduel tegen Andorra, vanavond in het Mini Estadi van FC Barcelona. ,,Ik wil spelers selecteren op hun kwaliteiten, niet op hun leeftijd'', zei Van Basten. ,,Ik vind het minder belangrijk hoe oud iemand is. Iedereen krijgt evenveel kans. Van Galen heeft zich enthousiast getoond voor het Nederlands elftal en straalt nog steeds veel speelvreugde uit.''

De bondscoach had gisterochtend voor het vertrek naar Barcelona een gesprek met Van Galen over zijn functioneren bij AZ. Van Basten wilde wel eens weten waarom Co Adriaanse, de trainer van de Alkmaars club, Van Galen steevast na een uur naar de kant haalt. Van Basten: ,,Van Galen heeft aangegeven wel degelijk negentig minuten te kunnen voetballen. Hij zegt de vaste wissel te zijn van Adriaanse, maar kan niet verklaren waarom.'' De kans dat Van Galen, die in 1996 door Guus Hiddink al eens werd opgeroepen voor het Nederlands elftal maar toen geen speelminuten kreeg, in het basisteam wordt opgesteld lijkt niet groot. Zijn beoogde concurrent Edgar Davids kon gisteravond ondanks rugklachten volop meetrainen in het kleine stadion naast Camp Nou. Maar Van Basten liet zich er niet over uit of het meespelen van Van Galen afhangt van de beschikbaarheid van Davids. Als de middenvelder van AZ aan speelminuten toekomt is hij de oudste debutant ooit. Tot nog toe is het record in handen van Ben Hoogstede die in 1921 op 33-jarige leeftijd voor het eerst het oranjeshirt droeg.

Een aantal spelers heeft wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een basisplaats. Dat zijn naast Davids: Van der Sar, Melchiot, Cocu, Van Bronckhorst, Landzaat, Sneijder, Kuyt, Van Nistelrooy en Robben. De technische staf discussieert volgens Van Basten nog over de rol van de centrale middenvelder: moet hij met de punt naar achteren of naar voren opereren? De bondscoach over het concept: ,,Hoewel het om Andorra gaat, houd ik vast aan het 4-3-3-systeem. Het is belangrijk dat we goed beginnen en met een hoog baltempo spelen. We moeten zorgen dat de spelers van Andorra het niet kunnen belopen. Dan ontstaan er vanzelf kansen.''