Krediettycoon Japan de cel in om afluisteren

Oprichter Yasuo Takei van het grootste consumentenkredietbedrijf in Japan, wiens financiële belangen deels in Nederland zijn ondergebracht, is vandaag veroordeeld wegens het illegaal afluisteren en in de goede eer aantasten van een tweetal journalisten.

Het bedrijf in kwestie, Takefuji, is al langer in opspraak. De uitspraak van vandaag legt voor het eerst de verantwoordelijkheid voor criminele operaties bij oprichter Takei. Takei is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke cel en het bedrijf tot 1 miljoen yen boete (7.500 euro).

De nauwe banden die Takei met de georganiseerde misdaad onderhoudt zijn vorig jaar al uitgebreid gedocumenteerd in de veroordeling van een ex-werknemer van Takefuji. Takei vreesde, aldus de rechter vandaag, dat negatieve berichtgeving over zijn bedrijf hem ,,onder meer zou dwingen tot het terugbetalen van leningen van buitenlandse investeerders''.

Bedrijven als Takefuji zijn populair bij buitenlandse banken wegens hoge winstmarges. In Japan echter hebben ze een slechte naam. Banken zijn nooit gewend geweest aan particulieren te lenen, en dus doken in deze markt allerlei mensen van duister allooi die weinig scrupules hebben als het bijvoorbeeld gaat om leningen terug te krijgen.

Takei verklaarde de oorlog aan twee freelance journalisten die de problemen rond Takefuji aankaartten. Takei gaf opdracht hun telefoons af te luisteren om uit te vinden waar hun informatie vandaan kwam. Een van hen, Shunsuke Yamaoka, ontdekte deze praktijken en diende een aanklacht in. Takefuji stelde op de eigen website dat Yamaoka's beschuldiging neerkwam op ,,laster en smaad zonder kern van waarheid'', ofwel ,,niet te tolereren crimineel gedrag''. De rechter vindt dit aantasting van de goede naam van Yamaoka.

Yasuo Takei bracht in 1998 een grote hoeveelheid aandelen in Takefuji onder in de Nederlandse b.v. YST Investments. Volgens het Japanse maandblad Sentaku onderzoekt de Japanse belastingdienst nu of er geen sprake is van belastingontduiking. Takei zou, aldus het blad, YST hebben gebruikt om aandelen naar een zoon te sluizen.

De registratie bij de Kamer van Koophandel in Nederland toont dat Yasuo Takei aanvankelijk zelf directeur was van YST, maar een jaar later verdween. Momenteel staan Takei's vrouw en een zoon geregistreerd als commissarissen van YST, dat wordt geleid door de Nederlander R. Althoff. Takefuji maakte vorige week bekend dat het percentage aandelen van YST in Takefuji is gedaald van 11,2 procent naar 2,9. Het bedrijf meldde niet naar wie de aandelen zijn overgegaan. Althoff deelt telefonisch mee op geen enkele kwestie commentaar te kunnen geven.

    • Hans van der Lugt