Ko van den Bosch weg bij Alex d'Electrique

Artistiek leider Ko van den Bosch van de theatergroep Alex d'Electrique heeft vandaag in een open brief officeel zijn ontslag ingediend bij het bestuur van zijn gezelschap. Hij ziet zich genoodzaakt zijn taak neer te leggen ,,als gevolg van de voorgestelde korting in de cultuurnota 2005-2008''. Deze korting bedraagt ongeveer de helft van het benodigde bedrag.

Hoewel de korting in werkelijkheid een ton bedraagt, is het effect ervan ,,vele malen groter', aldus een woordvoerder van het Theaterbureau Hummelinck Stuurman: ,,Van den Bosch is uit financiële onzekerheid niet in staat mensen aan zich te binden. Dit heeft een noodlottig effect op de artistieke waarde.'' Alex d'Electrique is een gezelschap dat zich al 24 jaar mag verheugen op een trouw publiek. De groep speelt per jaar 135 voorstellingen door heel het land voor meer dan 20.000 toeschouwers vanaf 16 jaar.

De Raad voor Cultuur baseert haar negatieve advies op de `succesformule' die Van den Bosch te lang gevoerd zou hebben. Dit najaar zou Alex d'Electrique zijn 25-jarig jubileum vieren. Volgende week behandelt de Tweede Kamer de Cultuurnota. Van den Bosch en Hummelinck Stuurman hopen dat de Kamer ,,de staatssecretaris niet haar zin geeft''. Van den Bosch acht zich `niet langer door de Raad serieus genomen in zijn werkzaamheden.' De suggestie dat hij geëngageerd theater zou moeten maken wijst hij af. ,,Ik kan niet anders dan concluderen dat het maken van maatschappelijk relevante, maar toegankelijke voorstellingen niet meer `en vogue' is'', aldus Van den Bosch.