`Ik ben niet zo ambitieus'

Hoe combineren mensen hun werk en privé-leven? Deel 5 in een serie: journalist Rob Trip.

U werkt voor drie verschillende opdrachtgevers: het Radio 1 Journaal, Buitenhof en NOS-actueel. Hoe ziet uw werkweek eruit?

,,Mijn werkweken verschillen nogal. Druk is het als ik vier dagen per week het Radio 1 Journaal presenteer en op zondag ook Buitenhof. Dat komt gemiddeld eens in de drie weken voor. Voor NOS-actueel werk ik incidenteel, zoals onlangs met de herdenking van Market Garden. Maar in de weken dat ik alleen het Radio 1 Journaal doe, heb ik het tamelijk rustig. Ik stap om half vijf uur 's ochtends in de auto en rijd meestal aan het einde van de ochtend weer naar huis. Daar doe ik een hazenslaapje en in de loop van de middag kom ik weer op gang: bellen met de eindredacteur over de onderwerpen van de volgende ochtend, mailen, alle journaals kijken. Tussen negen en half elf 's avonds heb ik even tijd voor mezelf. Dan laat ik de hond uit en ga ik slapen.''

Beschouwt u uw werk als uw hobby?

,,Een beetje wel, ja. Tijdens mijn vakantie in Italië heb ik de biografie van Bill Clinton gelezen. Interessant leesvoer, maar ook bijzonder nuttig ter voorbereiding op de Amerikaanse verkiezingsuitzendingen. Toch zie ik die dunne scheidslijn tussen werk en privé niet als een probleem. Ik kan ook goed afstand nemen, heb zeker niet alles voor mijn werk over. Sommige collega's zouden er een moord voor plegen om bij een bepaald programma te werken. Dat heb ik nooit gehad.''

U bent niet zo ambitieus?

,,Niet echt. Alleen in de zin dat wát ik doe, ik goed wil doen. Ik zou mij aan duizend-en-een andere dingen kunnen committeren. Maar ik kies voor zaken waar ik een oprechte interesse voor aan de dag leg.''

Zien uw kinderen u voldoende?

,,Jawel. Want hoewel ik fulltime werk, ben ik vaak thuis als zij uit school komen. Niet dat het mijn zoons nou zoveel interesseert of ik er ben – vooral de oudste heeft zijn eigen agenda – maar ze kunnen altijd bij me terecht.''

Werkt uw vrouw?

,,Ja, zij geeft parttime les op een pabo. Daardoor besteedt zij meer tijd aan onbetaalde arbeid als het huishouden dan ik. Ik strijk mijn overhemden omdat ik dat het beste kan. En ik kook tweemaal per week. Ik geef toe: een scheve verdeling. Maar het is niet anders.''

Enkele jaren geleden werd u getroffen door een herseninfarct. Ziet de balans tussen uw werk en privé-leven er sindsdien anders uit?

,,Ja. De mensen van wie ik houd zijn nóg belangrijker voor me geworden. Ik kan beter relativeren. Geniet meer van de simpele dingen des levens, zoals buiten lopen, zelfs in de regen. Op dat soort momenten besef ik dat ik blij ben dat ik leef. Dat had ik vroeger niet.''

Waar komt u te weinig aan toe?

,,Ik zou veel meer willen reizen met mijn vrouw. Als de kinderen het huis uit zijn, komt het daar ongetwijfeld van. Nu helaas niet.''

Wanneer hebt u voor het laatst de verjaardag van een goede vriend of vriendin gevierd?

,,Vorig weekend. Ik had Buitenhof gepresenteerd en was bekaf. Toch ben ik gegaan. Omdat vriendschappen voor mij belangrijk zijn. Mensen weten dat ik door mijn werk niet overal bij kan zijn. Maar ze weten ook dat ik er alles aan doe om het mogelijk te maken.''

Heeft u hobby's?

,,Ik ren graag. Dat is begonnen in de tijd dat ik revalideerde van mijn herseninfarct. Toen was het een verplichting, nu geniet ik ervan. Als ik ren maak ik mijn hoofd leeg en dat is soms hard nodig.''

Volgende week in de serie `balans': acteur Gijs Scholten van Aschat.

    • Danielle Pinedo