Hulpverleenster Hassan in Irak `doodgeschoten'

De in Irak ontvoerde hulpverleenster Margaret Hassan is zo goed als zeker vermoord. Dat zeggen de Britse regering en haar familieleden na het opduiken van een video waarop een gemaskerde man een geblinddoekte vrouw met een schot in het hoofd doodt.

Hassan (59), die de Iraakse en Britse nationaliteit heeft, woonde al dertig jaar in Irak en leidde de Iraakse afdeling van de hulporganisatie Care International, die onder andere drinkwatervoorzieningen en medische hulp verzorgt. Op 19 oktober werd ze ontvoerd door een onbekende groep. Na twee eerdere video's, waarin ze vroeg om de vrijlating van vrouwelijke gevangenen in Irak en het vertrek van Britse troepen, was het al weken stil. Hassan is de eerste vrouwelijke gijzelaar die in Irak is vermoord.

Jack Straw, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, noemde het ,,afstotelijk om zo'n misdaad te begaan tegen een vrouw die het grootste deel van haar leven heeft ingezet voor het welzijn van het Iraakse volk''. Premier Blair en Bertie Ahern, premier van Hassans geboorteland Ierland, veroordeelden de moord in soortgelijke bewoordingen. Cormac Murphy-O'Connor, de (roomskatholieke) aartbisschop van Westminster die een paar keer heeft opgeroepen tot haar vrijlating, zei dat Hassan was gestorven als ,,martelares voor goedheid, waarheid en ruimhartigheid''.

,,Onze harten zijn gebroken'', aldus haar familieleden. Haar man Tahsheen Hassan, een econoom, smeekte de moordenaars te zeggen waar haar lichaam is, zodat ze kan worden begraven.

Hassan werd ontvoerd nadat de auto waarin ze naar haar werk werd gebracht werd aangehouden in de wijk Hay al-Jamia, niet ver van de plek waar in september de Britse ingenieur Ken Bigley werd ontvoerd. Geen groep heeft de verantwoordelijkheid daarvoor opgeëist. Hassans ontvoerders hebben wel gedreigd haar over te dragen aan de groep van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, die verantwoordelijk zou zijn voor Bigley's onthoofding. Uit dat dreigement, en het ontbreken van religieuze verwijzingen en vlaggen op de eerste video's van Hassan, putten sommigen nog hoop dat ze was ontvoerd om een losgeld af te dwingen. Een bericht dat mogelijk van Zarqawi afkomstig was riep eerder deze maand op tot Hassans vrijlating.

Care zei in een verklaring ,,in rouw'' te zijn over de dood van Hassan, die ,,haar leven heeft besteed aan het arme en achtergestelde Irakezen, met name kinderen'', aldus de groep, die de activiteiten in Irak heeft gestaakt. Dat past, naar wordt aangenomen, bij de politiek van Verelendung die haar ontvoerders in Irak nastreven.

Na haar gevangenneming hielden inwoners van Bagdad een demonstratie bij het hoofdkwartier van Care. Schoolkinderen droegen spandoeken met de roep om vrijlating van `Mama Margaret'. Hassan was zelf kinderloos. De video waarop de vermoedelijke moord is te zien, is al een week in handen van de Arabische tv-zender Al Jazira. Het station weigert de beelden uit te zenden en liet experts en Britse diplomaten de band eerst analyseren.