EADS-Thales nog in de ideeënfase

Het Franse plan om defensiebedrijf Thales te laten overnemen door de Europese luchtvaartgroep EADS heeft nog niet tot concrete voorstellen geleid. Dat zei de Franse minister van Financiën, Nicolas Sarkozy, gisteren in Berlijn na afloop van een ontmoeting met de Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement.

Beide bewindslieden onderstreepten dat de raden van commissarissen van de betroffen ondernemingen nog geen voorstellen hebben ontvangen. Mocht het zover komen, aldus Clement, dan moge duidelijk zijn dat Duitsland erop zal toezien dat ,,de machtsverhoudingen bij EADS in balans blijven''.

Een samengaan van EADS en Thales zou de Fransen mogelijk een grotere invloed geven op de Europese luchtvaartonderneming. In Duitsland vreest men dat dan kennis en arbeidsplaatsen in eigen land verloren gaan.

Het Duitse en het Franse belang in EADS is nu met 30,3 procent even groot. Het Duitse belang is in handen van automobielconcern DaimlerChrysler, het Franse belang is voor de helft in handen van de Franse staat en voor de helft eigendom van de mediagroep Lagardere. Daarnaast heeft het Spaanse staatsconglomeraat Sepi een belang van 5,5 procent. De overige aandelen zijn verspreid.

De Financial Times Deutschland meldt vanochtend op basis van anonieme bronnen dat EADS ook in het Britse BAe Systems een mogelijke partner ziet. ,,De volgende ronde in de consolidatie van de Europese defensie-industrie staat voor de deur'', aldus een anonieme zegsman van EADS. ,,Het is echter nog onduidelijk hoe de nieuwe structuur er uit zal zien.''

In Europa zijn vijf grote bedrijven actief in defensie en luchtvaart. Naast EADS, BAe Systems en Thales zijn dat het Italiaanse Finmeccanica en het Zweedse Saab.

Sarkozy en Clement vlogen elkaar begin dit jaar in de haren over de fusie tussen Sanofi en Aventis. Om dergelijke conflicten in de toekomst te vermijden werd een Frans-Duitse werkgroep over economische samenwerking in het leven geroepen die gisteren voor het eerst bijeenkwam.

De werkgroep staat onder leiding van de ondernemers Gerhard Cromme van Thyssen-Krupp en Jean-Louis Beffa van Saint Gobain en moet voorstellen doen voor een Frans-Duits kenniscentrum. In het voorjaar wil de werkgroep voorstellen doen voor wijzigingen in de Europese Fusie- en Overnamerichtlijn.