Congolese zanger veroordeeld

De Afrikaanse popzanger Papa Wemba is gisteren in Frankrijk veroordeeld wegens betrokkenheid bij mensensmokkel. Hij kreeg dertig maanden gevangenistraf opgelegd, waarvan 26 voorwaardelijk, en een boete van 10.000 euro. De zanger hoeft niet de cel in, omdat hij in 2003 reeds vier maanden voorarrest uitzat. Er was vijf jaar tegen hem geëist.

Ongeveer 150 fans van de Congolese artiest waren aanwezig bij de Parijse rechtbank en ontvingen de uitspraak met gejuich. Papa Wemba, wiens echte naam Jules Shungu Webadio Pene Kikumba luidt, noemde de uitspraak ,,een grote bevrijding''. Ook zijn echtgenote en nog zeven beklaagden kregen gisteren gevangenisstraffen opgelegd, die eveneens wegvielen tegen hun voorarrest.

Papa Wemba zal nog wel voor een Belgische rechter moeten verschijnen wegens soortgelijke aanklachten. De zanger, ook wel `koning van de rumba-rock' en `de Afrikaanse Elvis' genoemd, heeft ook de Belgische nationaliteit. Na een lokale carrière met de Zaiko Langa Langa band richtte hij in 1977 de groep Viva la Musica op, waarmee hij internationaal doorbrak.

De Congolese zanger werd in februari 2003 gearresteerd, nadat de Franse politie argwaan kreeg omdat hij met tweehonderd bandleden rondreisde. Velen verdwenen kort na hun aankomst in Europa en bleken geen muzikanten te zijn. De zanger verklaarde de landgenoten uit humanitaire overwegingen illegaal het land binnen gesmokkeld te hebben. Volgens de Franse justitie speelde geld een rol: de zanger zou drieduizend euro per gesmokkelde persoon hebben ontvangen.