China steekt miljarden in infrastructuur Argentinië

De Chinese president Hu Jintao heeft gisteren in Buenos Aires zeer ambitieuze economische akkoorden gesloten met zijn Argentijnse ambtsgenoot Nestor Kirchner. Volgens Argentijnse bronnen gaat het in totaal om Chinese investeringen en samenwerkingsprojecten ter waarde van zo'n 20 miljard dollar, gespreid over een periode van tien jaar.

De akkoorden zijn niet alleen opvallend door de hoogte van de bedragen, maar ook door hun voorgeschiedenis. Al ruim tien dagen terug kondigde de Argentijnse president aan dat de akkoorden op handen waren, maar daarna hebben zowel China als Argentinië het bericht weer in alle toonaarden ontkend. Mogelijk was China geïrriteerd dat het nieuws al naar buiten was gekomen voordat beide presidenten de akkoorden officëel konden ondertekenen.

China zal over een periode van tien jaar zo'n 8 miljard dollar investeren in de Argentijnse spoorwegen. Vijf miljard gaat naar projecten op energiegebied. China kampt met een steeds nijpender tekort aan energie en grondstoffen, en het land is steeds meer bereid om in het buitenland te investeren in energiewinning.

China wil in de komende vijf jaar ook 6 miljard dollar investeren in sociale woningbouw. Verder gaat er 450 miljoen dollar naar telecommunicatie en 260 miljoen naar niet-militaire satellietprojecten.

Voor Argentinië, dat in een economische crisis verkeert, betekenen de investeringen een welkome injectie in de economie. China dringt er op zijn beurt bij Argentinië op aan om China de status van markteconomie (MES) toe te kennen. De druk op Argentinië om China de status toe te kennen, wordt niet alleen groter door de investeringen van China, maar ook doordat de Chinees-Argentijnse handelsbalans momenteel zeer gunstig uitvalt voor Argentinië. Tegenover een Argentijnse export van 2,1 miljard dollar – vooral sojabonen – staat een Chinese export van 500.000 dollar.

Toch waarschuwen sommigen tegen het al te makkelijk toekennen van de MES-status aan China. ,,Het is onmogelijk om als gelijken met China te concurreren. We zijn bang voor een stortvloed aan Chinese producten'', aldus de voorzitter van de Argentijnse werkgeversvereniging Aldo Karagosian.