Canal Plus in handen van UPC

Kabelexploitant UPC neemt betaalzender Canal Plus alsnog over, nadat een eerder overnamepoging vorig jaar mislukte. Het Amerikaanse UPC betaalt bijna 25 miljoen euro voor Canal Plus Nederland.

UPC neemt niet alle activiteiten van Canal Plus Nederland over. Het zwaartepunt ligt bij de programma's, vooral sport en films, die het bedrijf verstrekt aan meer dan 215.000 kijkers. Belangrijk programmaonderdeel zijn de rechten op livebeelden van voetbalwedstrijden uit de Eredivisie. UPC zelf heeft al een `voetbalkanaal' naast een `filmkanaal'.

Verkoper van de betaalzender is investeringsmaatschappij Greenfield Partners samen met Airbridge Investments. Daarmee zijn beide investeerders slechts kort eigenaar geweest van Canal Plus. Greenfield en Airbridge namen de zender in augustus dit jaar over van het Franse mediaconcern Vivendi. Greenfield kwam vorige maand nog in het nieuws als verkoper van een deel van het mobieletelecombedrijf Telfort.

De overgenomen activiteiten brengt UGC, het moederconcern van UPC, onder bij zijn Europese content- en dienstendivisie Chellomedia. Airbridge en Greenfields blijven actief met het CanalDigitaal satelliet-tv-platform voor de Nederlandstalige markt. Zij blijven de Canal Plus-programma's aan hun abonnees bieden. UPC zou de satellietactiviteiten niet overnemen om problemen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) te voorkomen. De transactie wordt voorgelegd aan de NMa.

Vorig jaar was er sprake van dat UPC de betaaltelevisiezender Canal Plus Nederland geheel zou overnemen. Dat ging niet door. UPC claimde toen ook nog 30 miljoen euro aan doorgiftekosten tegoed te hebben van Canal Plus. De partijen verklaarden gisteren dat zij hun nog lopende juridische geschillen hebben geschikt.

UPC gaat de programma's van Canal Plus aanbieden aan andere kabelexploitanten als Casema, Essent en Multikabel. Die kunnen de programma's vervolgens aan hun abonnees verkopen. Het `doorverkopen' door UPC lijkt te zijn ingegeven door het moeizame bestaan van betaaltelevisie in Nederland. Voorzover bekend heeft Canal Plus Nederland nooit winst geboekt.