`Wij willen alleen aandacht en discussie'

Jonge moslims in Nederland maken gebruik van de strijdmethode van Theo Van Gogh: grove overdrijving, sneren, beledigen en provoceren. ,,Ook wij willen discussie uitlokken.''

Toen hij twintig was stelde zijn vader hem voor de keuze: of je gaat je leven een zinnige invulling geven of je gaat het huis uit. Mohammed Jabri (29), van Marokkaanse origine, koos voor het eerste. Hij stopte met uitgaan, rookte geen jointje meer en ging serieus studeren. ,,Maar het leven werd toen wel erg saai'', aldus Jabri, huisschrijver van de islamitische website Elqalem.nl (de pen). ,,Ik ging me afvragen wat de reden is dat we hier op aarde zijn.''

Jabri zocht zijn toevlucht in het geloof. Bestudeerde het christendom, het jodendom en de islam en koos voor het laatste ,,Ik heb het idee dat de islam de meest complete en zuivere manier van leven is.'' zegt hij. Maar Jabri – die commerciële economie studeerde, op projectbasis bij het ministerie van Sociale Zaken werkt en een Nederlandse vriendin heeft – heeft een hekel aan moslims die hun geloof gebruiken om geweld te rechtvaardigen, of om vrouwen te onderdrukken. ,,Ik geloof in de persoonlijke islam. De islam waar je anderen niet mee lastig valt.''

Maar hoe valt dat te rijmen met het huismerk van elqalem: sneren, beledigen en provoceren?

,,Ik zie dat als de perfecte vorm van integratie. We maken onze mening kenbaar. Dan doen we niet op een opdringerige manier. We bellen niet bij huizen aan om onze boodschap te verkondigen, zoals Jehova's getuigen doen. We lopen niet in lange jurken en met baarden over straat om te laten zien dat we anders zijn. We vallen niemand lastig met onze religie die daar niet om vraagt. We gebruiken de methode van Van Gogh, de pen. Door te provoceren, door schromelijk te overdrijven trekken we de aandacht. Lokken we mensen naar onze site en worden we gehoord.''

Dat lukte prima in de afgelopen weken. Met oproepen aan moslimvrouwen om een hoofddoek en wijde kleding te dragen en uitspraken dat de dood van Theo van Gogh hen koud liet – waarom is er geen aandacht voor de moslimdoden in Tsjetsjenië, Palestina of Afghanistan? Maar ook met snerende opmerkingen naar de eerste-generatie-allochtonen ,,die als een marionet dansen aan het touw van de autochtonen'' na de moord op Van Gogh en het felle anti-homo manifest, dat extravagante homoseksuelen oproept om ,,zich op straat zoals iedere fatsoenlijke burger in Nederland te gedragen''.

Het is satirisch bedoeld, maar slaan jullie niet te veel door? Krijgt de site elqalem zo niet het etiket fundamentalistisch te zijn?

Jabri kijkt ongelovig: ,,Snappen ze niet dat we discussie willen uitlokken. Dat we willen laten zien dat mensen als Geert Wilders (voormalig Kamerlid voor de VVD en nu de Groep Wilders in de Tweede Kamer) kunnen zeggen dat ze moslims rauw lusten. We zijn het zat om beledigd te worden als moslims. Maar we zijn het ook zat dat in Nederland met twee maten wordt gemeten. Als moslims dezelfde radicale taal uitslaan als Wilders zijn het terroristen. Daarom zeg ik aan het einde van mijn verklaring bij het anti-homo manifest dat als ik politicus was geweest ik gekozen had voor algehele deportatie van relnichten richting Maagdeneiland. Klote hé, die vergelijking.''

Maar is dat provoceren niet vooral een pose, een manier om interessant gevonden te worden? De reden waarom je ook niet voor deze krant op de foto wilde?

,,We willen vooral commercieel zijn. We willen uitgroeien tot een belangrijke stem in Nederland. We hebben geen geld om een blad te maken of om een krant op te richten. Daarom maken we gebruik van internet. Daarom gooiden we de site ook dicht toen we na de moord op Van Gogh doodsbedreigingen ontvingen. Niet zozeer omdat we bang waren, maar omdat we het commercieel wilden uitbuiten. Het trekt niet alleen bezoekers, maar ook investeerders, hebben we de afgelopen weken gemerkt.''

Wie vertegenwoordigen jullie in Nederland?

,,Ik schat dat we zeker namens enkele tienduizenden jonge moslims spreken. Een nieuwe, assertieve generatie die zich niet gedeisd wenst te houden, ook niet na de moord op Van Gogh. Als de gemoederen oplopen, moet je daar juist gebruik van maken. Je extra profileren, je interessant voordoen.

Bovendien: ik zat in de file naar mijn werk toen hij vermoord werd. Ik keur zijn dood af, maar ik ben er niet verantwoordelijk voor. Ik ben moslim, Nederlandse moslim. Nederland is mijn land. Marokko is dat niet. Als ik er twee weken ben, krijg ik heimwee naar Amsterdam. Ik zou er niet kunnen aarden. Ik vind Nederland de ideale plek om te wonen vanwege de vrijheid van meningsuiting en religie. Vanwege het liberale karakter, die in de grondwet is verankerd. In een land waar niet de sharia, de islamitische wetgeving van kracht is, stelt de koran dat de grondwet van het land waarin je verblijft boven de sharia is gesteld.''

    • Froukje Santing