Vliegend actief op internet

Nieuwe technieken geven passagiers in vliegtuigen toegang tot internet. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is als eerste bezig een draadloos internetsysteem, gemaakt door Boeing, te installeren op al haar 78 toestellen voor de lange afstand.

Zes vliegtuigen van Lufthansa, op routes naar Noord-Amerika, Iran en Japan, hebben het systeem nu aan boord. Voor zo'n 23 euro per vlucht kunnen passagiers zo lang online zijn als ze willen. ,,Het eerste dat passagiers die inloggen doen is een e-mail versturen aan hun Schatzie'', zegt projectleider Klaus Tille van Lufthansa.

Door een platte antenne op het vliegtuig worden via een netwerk van satellieten data uitgewisseld met de grond. Passagiers hebben een eigen laptop met een draadloze netwerkverbinding nodig. Ook andere maatschappijen hebben het Boeing-systeem inmiddels besteld. Een woordvoerder van KLM zegt dat zijn bedrijf de ontwikkelingen in de markt ,,met grote aandacht'' volgt.

Dezelfde techniek maakt ook mobiel telefoneren vanuit het vliegtuig mogelijk. Bestond vroeger het risico dat gsm-signalen de elektronica in het vliegtuig stoorden, nu voorkomt het Boeing-systeem dat. Voor overlast door bellende passagiers komt een oplossing, zoals `belvrije zones'. ,,Ook nu zijn er vaak situaties aan boord die leiden tot irritatie: huilende kinderen of luidruchtige passagiers'', aldus Lufthansa.

ONLINE: pagina 14

    • Lolke van der Heide