TV toont doden van gewonde rebel door marinier

Een Amerikaanse marinier heeft zaterdag een gewonde en kennelijk ongewapende Iraakse gevangene doodgeschoten in een moskee in het vroegere rebellenbolwerk Falluja , zo blijkt uit televisiebeelden. Het korps mariniers heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke oorlogsmisdaden, aldus een woordvoerder in Washington.

Kevin Sites, een correspondent van de Amerikaanse televisiezender NBC, maakte de video-opnamen van het incident. Hij meldde dat een andere marinierseenheid de voorgaande dag vanuit de moskee onder vuur was gekomen en het gebouw had bestormd. Daarbij waren tien mannen gedood en vijf gewond. De mariniers hadden de gewonden verzorgd en waren vervolgens verder gegaan op hun pad om de West-Iraakse stad op rebellen te heroveren.

Dezelfde vijf mannen waren nog steeds in de moskee toen de marinierseenheid waarbij Sites was ingekwartierd (`embedded') de moskee binnenging. Op Sites video-opnamen, die gisteren werden uitgezonden, is te horen dat een marinier op de achtergrond schreeuwt dat een van de gewonden voorwendt dood te zijn. Op de gisteren uitgezonden beelden is alleen te zien dat een marinier zijn wapen richt op een gevangene die op de vloer ligt en is een schot te horen. Het doodschieten zelf is onzichtbaar gemaakt. Dit deel van de opnamen, dat later ter beschikking is gesteld aan persbureaus, toont hoe de kogel de man raakt en bloedspatten op de muur achter hem terechtkomen.

Sites meldde dat drie andere gewonden in de moskee kennelijk ook door mariniers van deze eenheid zijn beschoten. Zijn opnamen tonen mariniers die de moskee naderen. Vervolgens wordt geweervuur van binnen de moskee gehoord, en mariniers die binnen waren komen naar buiten. Een luitenant vraagt hun of er binnen rebellen waren en of de mariniers op hen hebben geschoten. Een marinier antwoordt bevestigend. De luitenant vraagt of de rebellen gewapend waren en een andere marinier haalt zijn schouders op. De beelden tonen binnen twee gewonden tegen een muur die volgens Sites doodbloeden. Een derde lijkt al dood terwijl een vierde ernstig gewond is. De vijfde is met een deken bedekt. De vierde is de man die op de beelden wordt doodgeschoten.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde gisteren dat beide partijen in Falluja de internationale regels hebben geschonden die burgers en gewonde strijders beschermen. Volgens Amnesty hadden de Amerikaanse troepen en de Iraakse eenheden die hen op de voet volgden, nagelaten de noodzakelijke stappen te nemen om te waarborgen dat burgers niet onder vuur komen. Amnesty toont zich bezorgd dat de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten wel schattingen hebben gegeven van het aantal gedode rebellen – 1.600 volgens de Amerikaanse cijfers – maar zwijgen over dode of gewonde burgers.