Turkije op cultureel gebied niet Europees

Hoe Europees is Turkije? (M, 6 november) Niet erg. Bach, Haydn, Beethoven, Mozart, Brahms, Tsjaikovsky, Schubert etc. zijn er vrijwel onbekend. Verreweg de meeste Turken kennen de Europese klassieke muziek niet en houden er ook niet van. Voorzover ik weet, is op Turkse radiozenders zelden of nooit Europese klassieke muziek te horen. Ik vraag me tevens af of er in Turkse concertgebouwen wel eens Europese klassieke muziek gespeeld wordt door Turkse orkesten. En ik heb het bange vermoeden dat werken van Molière, Goethe, Ibsen en Shakespeare er weinig bekend zijn. Daarnaast valt op dat Turkije op het gebied van de moderne wetenschap en industriële productie nauwelijks gepresteerd heeft. De conclusie is duidelijk: Turkije is niet Europees en behoort (daarom) ook niet bij Europa.

    • Henk Reitsma