Top CIA neemt ontslag

Twee topfunctionarissen van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) hebben gisteren hun ontslag aangeboden. Ze zouden het niet eens zijn met het beleid van Porter Goss, de nieuwe directeur van de inlichtingendienst.

Volgens bronnen binnen de dienst hebben onderdirecteur undercoveroperaties Stephen Kappes en zijn assistent Michael Sulick geprotesteerd tegen de benoeming van Patrick Murray als chef-staf.

Ook de benoeming van de nieuwe directeur voor counterterrorisme zou op weerstand stuiten. De agent, wiens naam nog niet bekend is gemaakt omdat hij nog aan een undercoveroperatie deelneemt, zou in 1997 van zijn post zijn verwijderd wegens ,,een buitengewoon gebrek aan oordeel''.

Het zijn niet de eerste functionarissen die ontslag hebben genomen sinds het aantreden van Goss, wat waarnemers doet vermoeden dat er strijd is binnen de dienst over de nieuwe koers. De nieuwe directeur werd in september door president Bush aangesteld om de CIA te hervormen na hevige kritiek over het feit dat de dienst `11 september' niet had zien aankomen en foute informatie gaf over de aanwezigheid van massavernietingingswapens in Irak.