Sluiers pas af op politiebureau

Vrouwen met gezichtsverhullende sluiers die weigeren mee te werken aan een identiteitscontrole, kunnen vanaf volgend jaar worden meegenomen naar het politiebureau. Dat schrijft de minister Remkes (Binnenlandse Zaken) in antwoord op vragen van de fractievoorzitter van de partij Solidariteit Zuidoost in de Amsterdamse Bijlmermeer.

Met ingang van 1 januari 2005 is iedere burger in Nederland verplicht een identiteitsbewijs te tonen aan politieambtenaren of toezichthouders.

Volgens de woordvoerder van Solidariteit Zuidoost, Mohamed Makdoembaks, maken veel ,,zwarte mensen'' in Zuidoost zich zorgen over de politiecontroles. Naar hun mening zijn die controles vooral toegespitst op het ,,zwarte'' deel van de bevolking aldaar. In dit verband vrezen zij ook een onzorgvuldige toepassing van de wet.

De minister schrijft te hechten aan het recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, maar zegt dat dit grondrecht niet zo absoluut is ,,dat daardoor de identificatie van personen op grond van de wettelijke identiteitsplicht onmogelijk wordt''.

De minister: ,,Wanneer de politieambtenaar of toezichthouder een persoon die een gezichtsverhullende sluier draagt, vraagt zich te identificeren, moet deze persoon daar gehoor aan geven. Indien hiertegen grote bezwaren bestaan vanuit religieuze overtuiging, zal de betrokkene mee moeten gaan naar het politiebureau teneinde de controle aldaar uit te voeren. Controle kan dan bij vrouwen plaatsvinden door een vrouwelijke politieagente.''

Makdoembaks is tevreden over het antwoord van de minister. ,,Het moet de politie duidelijk zijn wat zij wel en niet mag doen, en het is belangrijk voor de moslimvrouwen om te weten wat hun rechten zijn.''