Regeringscrisis in Macedonië

Na amper zes maanden regeren heeft de Macedonische premier Hari Kostov gisteren zijn ontslag ingediend. Kostov trachtte in de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië economische hervormingen door te voeren, maar ondervond daarbij steeds meer tegenwerking.

De voortdurende aandacht die de onderlinge etnische verhoudingen – tussen Macedoniërs en de Albanese minderheid – opeisen, maakten zijn werk haast onmogelijk, aldus politieke analisten in hoofdstad Skopje. President Branko Crvenkovski aanvaardde gisteravond Kostovs ontslag. Binnen twintig dagen moet het parlement zich erover uitspreken.

Het ontslag heeft internationaal verbazing gewekt. Kostov boekte ruim een week geleden nog succes doordat een door de oppositie georganiseerd referendum mislukte. Daarin konden de kiezers zich uitspreken over de invoering van een belangrijke wet die onderdeel is van het Ohrid-vredesakkoord waarmee in 2001 een einde kwam aan een gewapend conflict tussen Macedoniërs en de grote Albanese minderheid. De wet voorziet in nieuwe gemeentegrenzen waardoor Albanezen lokaal meer zeggenschap krijgen. Voor Macedoniërs is dit een doorn in het oog, maar Kostovs regering en de internationale gemeenschap willen de wet uitvoeren.

,,Ik stap op als het referendum slaagt'', zei Kostov 4 november in een vraaggesprek met deze krant. Dat bleek niet nodig: het referendum mislukte door een lage opkomst (26 procent) en Kostov kon doorgaan met waar hij mee bezig was: hervorming van de economie, uitvoering van het Ohrid-akkoord en aansluiting zoeken bij de Europese Unie en de NAVO. Maar interne spanningen binnen zijn coalitie vormen nu toch de reden voor zijn onverwachte vertrek.

Kostov is een buitenbeentje in de Macedonische politiek. De regeringspartij SDMS, die wortels heeft in de voormalige communistische partij, vormt een coalitie met de Democratische Unie voor Integratie van de Albanese leider Ali Ahmeti. SDSM schoof de niet-partijgebonden bankier Kostov naar voren om de kwakkelende economie aan te pakken. Maar Kostov ondervond tegenwerking bij elk voorstel.

Kostov dreigde eerder al met ontslag, maar heeft daar volgens waarnemers mee gewacht tot na het uiterst gevoelige referendum over vergroting van de zeggenschap voor Albanezen. ,,Het is nog te vroeg om te speculeren over het opnieuw ontstaan van etnische onrust'', zegt een woordvoerder van de speciale EU-gezant in Skopje.

Als mogelijke opvolger van Kostov wordt de jonge Radmila Šekerinska, thans minister van Europese Integratie, genoemd.

    • Tijn Sadée