Parijs wil dat EADS Thales overneemt

De Franse minister van Financiën, Nicolas Sarkozy, zal vandaag in Berlijn met zijn Duitse collega Wolfgang Clement praten over een overname van het Franse industrieconcern Thales door de Europese groep EADS.

De Fransen hebben na eerdere ontkenningen toegegeven een dergelijk samengaan ,,te bestuderen''. Ook erkende het ministerie van Financiën dat dit besproken zal worden op de eerste vergadering, vandaag, van een Franse-Duitse werkgroep die voorstellen moet doen over versterking van de Europese industrie. Het ministerie benadrukte dat er nog geen beslssing is genomen.

Zowel Thales als de Duitsers verzetten zich tegen een overname van Thales door EADS. Fransen en Duitsers hebben nu een even groot belang, van 30 procent, in EADS. Het Duitse belang is volledig in handen van Daimler Chrysler, het Franse belang is voor de helft in handen van de mediagroep Lagardère en berust voor de andere helft bij de Franse staat. Een overname van Thales, waarin de Franse staat een belang heeft van 31 procent, zou het evenwicht tussen het Duitse en Franse belang in EADS verstoren en de Fransen dominant maken.

Ook het personeel van Thales, met 5 procent van de aandelen in handen de tweede private aandeelhouder, verzet zich tegen `iedere ontmanteling' van hun groep. Thales-topman Denis Ranque deed geruchten inzake de overname enkele weken geleden nog af als `dwaasheid'. Inmiddels heeft hij gezegd zich niet te zullen verzetten tegen ,,welke ontwikkeling dan ook, zolang die hout snijdt''.

De achtergrond van het idee is niet alleen zorg over de Europese industrie die door overheveling van de activiteiten naar lagelonenlanden dreigt te verdwijnen. Een bundeling van EADS en Thales zou een groep doen ontstaan met een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro, die daarmee een gelijkwaardige concurrent zou vormen van het Amerikaanse Boeing.

Belangrijk is ook, dat Nicolas Sarkozy hoogstwaarschijnlijk eind deze maand zijn ministerschap opgeeft, omdat hij gekozen zal worden als voorzitter van de regeringspartij UMP. Zijn partijgenoot president Jacques Chirac heeft een combinatie van beide functies verboden.

Sarkozy, die geen geheim maakt van zijn ambitie Chirac in 2007 op te volgen, wil zijn ministerschap van Financiën graag met een spectucalair wapenfeit afsluiten. Zijn behoefte daaraan is des te groter, omdat de kritiek dat hij veel heeft beloofd maar weinig heeft waargemaakt, toeneemt.