Palestijnen zijn zeker: Arafat is vergiftigd

Aan welke mysterieuze ziekte is Yasser Arafat gestorven? Is de Palestijnse leider vermoord door zijn aartsvijand Sharon? Niemand weet het fijne van het medische dossier, maar de Palestijnse Aqsabrigades en de islamitische verzetsorganisatie Hamas zijn ervan overtuigd dat hij het slachtoffer is geworden van een Israëlisch complot en is vergiftigd. De weinig informatieve medische bulletins en de voortdurende geheimzinnigheid over de doodsoorzaak versterken dagelijks de geruchtenstroom in de Palestijnse straat, de Arabische media en op websites. Een van de complottheorieën wil dat hij door zijn koks is vergiftigd, een andere dat hij op onopgehelderde wijze, maar wel door Israëlisch toedoen aids heeft gekregen.

,,Israël heeft Arafat gedood met behulp van collaborateurs die hem hebben vergiftigd en Israël heeft daarmee iedere kans op een vredesakkoord geëlimineerd'', aldus Khalid Meshal, de hoogste leider van Hamas, die op het ogenblik in Kairo verblijft en ooit zelf het doelwit van een Israëlische liquidatiepoging met gif.

Hamas en de Aqsabrigades in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zijn niet onder de indruk van de ontkenning dat Arafat is vergiftigd, ook niet door de Palestijnse minister Nabil Sha'ath. Premier Qurie heeft daarom gisteren de Franse regering verzocht het medisch dossier te openen voor de Palestijnse Autoriteit. Want hij beseft dat de complottheorieën blijven rondwervelen als woestijnzand in een storm. Volgens dr. Hisham Ahmad, hoogleraar politicologie aan de Bir Zeit Universiteit, is openbaarmaking van de doodsoorzaak van groot belang voor de nieuwe Palestijnse leiders. ,,Als Arafat is gestorven aan een ernstige ziekte zal dat na enige tijd van rouw worden aanvaard als een daad van God en de natuur. Dan kunnen de bevolking en de nieuwe leiding verder. Maar als de geruchten blijven rondzingen dan versterkt dat het toch al aanzienlijke wantrouwen waarmee PLO-leider Abbas en premier Qurie worden bekeken. Ik durf niet te denken aan wat er zal gebeuren als komt vast te staan dat hij inderdaad is vergiftigd, bijvoorbeeld met het aidsvirus. Dat zullen en kunnen de Palestijnen, en de Arabische natie, niet aanvaarden. Dan zal de roep om wraak zeer luid klinken.''

Of de Franse regering bereid zal zijn het verzoek van premier Qurie in te willigen is de vraag. De Franse privacywetgeving bepaalt dat alleen naaste familie mag en kan beschikken over de inhoud van een medisch dossier. Dat zijn dus mevrouw Suha Arafat en Arafats neef Nasser Al-Quddwah. Suha, die in de Palestijnse gebieden zo wordt gehaat dat zij om veiligheidsredenen niet in Ramallah bij de begrafenis mocht zijn, heeft tot nu toe gezwegen over de doodsoorzaak van de man die zij tot twee weken voor zijn dood vier jaar niet had gezien. Op de Palestijnse straat denkt men dat zij de hoogte van de maandelijkse toelage aan het opdrijven is.