Open brief bestrijdt plan van Donner

Tientallen schrijvers, theatermakers, kunstenaars en columnisten en cineasten protesteren in een open brief tegen het voornemen van minister Donner om harder op te treden tegen godslastering.

,,Moeten mensen die religies en de extreme uitwassen daarvan ridiculiseren, belachelijk maken en aan de kaak stellen, nu behalve terroristen ook uw ambtenaren vrezen?'', vragen de briefschrijvers zich af. Tot de ondertekenaars behoren de schrijver Remco Campert en de journalist Frits Abrahams, die zich beiden kritisch hebben uitgelaten over de wijze waarop Van Gogh zich bediende van het vrije woord.

De brief is geschreven op initiatief van Diederik Ebbinge, Ronald Giphart en Hans Teeuwen, vrienden van de onlangs vermoorde filmmaker en columnist Theo van Gogh. Zij storen zich zeer aan de opmerking van Donner op het CDA-congres van afgelopen weekend dat hij wil onderzoeken of het wetsartikel tegen godslastering strenger kan worden gebruikt. Het gaat om artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht, dat het beledigen van religieuze bevolkingsgroepen strafbaar stelt.

,,Kort nadat een uitgesproken vertegenwoordiger van het vrije woord is afgeslacht, komt Donner met een initiatief de vrijheid van meningsuiting te beperken. Dat is zeer ongelukkig'', zegt schrijver Ronald Giphart. ,,Als de oproep niets te maken heeft met de uitlatingen van Van Gogh over de islam, met welke uitlatingen dan wel.''

Degenen `die zich op creatieve wijze uiten in het publieke debat' willen nu helderheid. ,,Hans Teeuwen doet in zijn voorstellingen tal van godslasterlijke uitspraken. Ik zelf heb in het boekenweekgeschenk van 2003 geschreven over een Marokkaanse die een nat geslachtsdeel krijgt bij de gedachte aan allah. Worden wij in de toekomst voor de rechter gesleept?'', vraagt Giphart zich af. De gang naar de rechter ziet hij wel met vertrouwen tegemoet: ,,Daarom schrijven we ook: tot ziens in de rechtszaal.''

TEKST BRIEF: via www.nrc.nl