Muzikant John Balance overleden

De Britse muzikant John Balance, lid van de experimentele groep Coil, is afgelopen weekend bij een val in zijn huis om het leven gekomen. De website van zijn groep meldt dat er alcohol in het spel was. De 42-jarige Balance, die eigenlijk Geoffry Laurence Burton heette, richtte Coil ruim twintig jaar geleden op onder invloed van de `industriële' groepen Throbbing Gristle en Psychic TV, waar hij korte tijd in zat. Coil maakte esoterische, elektronische muziek met rituele trekken, die sterk onder invloed stond van occulte denkers als Aleister Crowley. Na een hard concert enkele jaren geleden in Paradiso, waarbij Balance frequent met zijn hoofd tegen een gong sloeg, schreef deze krant: ,,Er komt altijd iemand met meer hoofdpijn bij een Coil-concert vandaan dan de bezoeker.''