Ministerie wil belang in tunnel verkopen

Het ministerie van Financiën wil af van zijn meerderheidsbelang in de Westerscheldetunnel. Dit blijkt uit het evaluatieverslag van het aandeelhouderschap dat het ministerie openbaar heeft gemaakt.

Om extra inkomsten voor de schatkist te genereren wil de overheid op (lange) termijn de meeste staatsdeelnemingen verkopen. Deze activiteit past in de professionalisering van het beheer van staatsdeelnemingen die officieel in 2001 begon. De minister van Financiën informeert de Tweede Kamer jaarlijks over de staatsdeelnemingen.

Uit de meest recente evaluaties blijkt dat de overheid nu af wil van het belang in de Westerscheldetunnel NV, de maatschappij die de tunnel exploiteert tussen Terneuzen en Goes. Sinds maart vorig jaar maakt het autoverkeer gebruik van deze verbinding. De kosten van 776 miljoen euro werden voor het grootste deel opgebracht door het rijk en voor ruim 5 procent door de provincie. De staat heeft ruim 95 procent van de aandelen in bezit.

De Westerscheldetunnel is een toltunnel waar 65 mensen werken. Over het eerste jaar werd bijna 17 miljoen euro winst gemaakt. ,,Het risicoprofiel van de onderneming is sinds de ingebruikname van de tunnel relatief laag'', aldus de rapportage van Financiën. Wel wordt gewaarschuwd dat ,,altijd het risico bestaat op calamiteiten'' waardoor het gebruik voor langere tijd zou moeten worden onderbroken.

Minister Zalm (Financiën) heeft vastgesteld dat er ,,vanuit de private hoek belangstelling bestaat om de participeren in de NV Westerscheldetunnel''. Hij ziet geen belemmering voor verkoop van het staatsaandeel. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

De staat verkoopt op termijn ook zijn belang in de agrarische DLV Adviesgroep. Met privatisering van het hoogspanningsnet, beheerd door Tennet, wordt gewacht tot na 2007 wanneer de toekomstplannen voor de energiesector verder zijn ingevuld.