Kritiek EU op VS om dollarkoers

De EU en de VS zijn het grondig oneens over het verloop van de dollarkoers ten opzichte van de euro. Dat bleek gisteravond bij een bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone.

Verder werd duidelijk dat de ministers het nog lang niet eens zijn over hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact voor de euro.

Minister Zalm, dit halfjaar voorzitter van de Eurogroep, noemde de ,,recente fluctuaties'' van de wisselkoers ,,onwenselijk''. Veel ministers vrezen dat de oplopende eurokoers van nu 1,30 voor een dollar een negatief effect heeft op export en groei. De Amerikaanse minister Snow (Financiën) zei gisteren dat Washington een sterke dollar wenst, maar hij voegde eraan toe dat de koers aan de markt moet worden overgelaten. Eerder dit jaar hadden alle ministers van Financiën van de G7 (de zeven rijkste industrielanden) zich nog uitgesproken tegen excessieve schommelingen van de wisselkoersen.

Eurocommissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken) zei dat de VS het dubbele tekort op overheidsbegroting en handelsbalans, die een lage dollarkoers in de hand werken, moeten aanpakken. Eerder liet ook president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zich kritisch uit. Minister Zalm onderstreepte dat de Eurogroep niet om een koersinterventie door de ECB vroeg.

Volgens minister Zalm is er voorlopig nog geen zicht op een noodzakelijke consensus over hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact. De Europese Commissie deed onlangs voorstellen voor een flexibeler toepassing van het pact, nadat Frankrijk en Duitsland vorig jaar door een meerderheidsbesluit aan boetes wegens overtreding van de 3-procentsnorm konden ontsnappen. Met name Frankrijk, Duitsland en Italië willen veel verder gaan met de versoepeling van het pact dan de Europese Commissie en lidstaten als Nederland.

GRIEKENLAND: pagina 15