KNVB moet het het rechtssysteem toetsen

FC Twente-speler N'Kufo is door de KNVB berispt (NRC Handelsblad, 10 november). Hij had de tegen hem gerichte oerwoudgeluiden door supporters van de ADO Den Haag na afloop van de wedstrijd beantwoord met applaus en gelach. Volgens de tuchtcommissie heeft het provocerend gedrag van de speler een negatief effect gehad op de beeldvorming van het betaalde voetbal. Ook FC Twente heeft zich verontschuldigd voor het gedrag van de speler en de straf - bij wijze van een schikkingsvoorstel aanvaard.

Dit is de wereld op zijn kop. Waar de voetbalsupporters niet beteugeld kunnen worden in hun racistische uitingen, dient de speler alles over zich heen te laten komen. Waar heel weldenkend Nederland de afgelopen week over elkaar heen buitelt om de vrijheid van meningsuiting inclusief het middel van de provocatie te beschermen, veroordeelt de KNVB een speler omdat deze geen `voorbeeldgedrag' vertoont als hij gediscrimineerd wordt. Of vallen oerwoudgeluiden tegenwoordig ook onder de vrijheid van meningsuiting? FC Twente zou pal moeten staan achter zijn speler, die met zijn gedrag mijns inziens de spreekwoordelijke andere wang heeft toegekeerd. De KNVB moet zijn interne rechtssysteem toetsen aan de beginselen van onze rechtsstaat.

    • I.A. Stratenus