Kleffe cake

Het lekkere van goede brownies is dat ze binnenin enigszins klef zijn. Kleffe cake heeft zo zijn bekoring.

Gebruik voor het bakken van onderstaande kleffe cakejes eens een flexibele baktray van glasvezel met een laagje silicone, bestemd voor cakejes of koekjes. Deze bakvormen, die ik maar aanduid met `flexitrays' (6 cakevormpjes per tray), zijn in allerlei modellen verkrijgbaar in keukenwinkels. Ze hoeven niet te worden ingevet, bakken nooit aan, hebben gelijkmatige warmteverdeling, kunnen tegen zowel hoge als lage temperaturen (niet onder de grill), zijn makkelijk schoon te maken en passen in het kleinste laatje. Puur keukengeluk voor wie graag bakt. Opgerold in een enveloppe passen ze in ieders brievenbus als geschenk. Kies voor deze cakejes het model pyramide, muffin of brioche van zo'n 75 cl inhoud.

Bereiding: leg de krenten of rozijnen een uur (liefst langer) in malaga of rum zodat ze zich kunnen volzuigen. Vermeng in een beslagkom de bloem met de overige droge bestanddelen en de citroenrasp. Roer de rijststroop door de warme gesmolten boter tot een homogeen mengsel is verkregen. Schep de krenten of rozijnen door het bloemmengsel. Giet vervolgens het eierstruif en het lauwe botermengsel bij de droge bestanddelen alsook de resterende malaga of rum. Schep alles met een vork snel en heel luchtigjes door elkaar. Voor een goed resultaat is het belangrijk bij het mengen niet eindeloos te roeren maar snel een rommelig dik beslag te vormen.

Zet de flexitray op een rooster of bakplaat en verdeel het dikke beslag met een lepel over de vormpjes. Schuif het geheel 17 tot 18 minuten in een voorverwarmde oven (200°C), of tot de cakejes mooi gerezen, goudgeel en gaar zijn. Neem de flexitray uit de oven en laat enkele minuten bekoelen. Druk de kleffe cakejes van onderaf uit de flexitray en laat ze verder afkoelen. Ze kruimelen niet, dus ideaal voor kinderen om te leren een cakeje uit de hand te eten.

Morgen: Calabrese linzensoep.

    • Florine Boucher