IAEA-rapport pleit Iran voorwaardelijk vrij

Iran heeft geen nucleaire materialen die het bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft aangemeld, gebruikt voor het ontwikkelen van kernwapens. Maar het IAEA kan niet het bestaan uitsluiten van nucleaire materialen of activiteiten die niet zijn aangemeld en dus kan het een geheim kernwapenprogramma niet uitsluiten. Dat staat in een rapport van het IAEA dat gisteren in Wenen werd gepubliceerd, een dag nadat Iran in een akkoord met drie Europese landen had beloofd zijn uraniumverrijkingsactiviteit op te schorten.

Al het aangemelde nucleaire materiaal is gevonden, waaruit volgt dat het niet is gebruikt voor verboden activiteiten, aldus het rapport. Het rapport meldt ook dat IAEA-chef Mohamed ElBaradei in de toekomst alleen nog rapporten over IAEA-inspecties in Iran zal uitgeven ,,als dat nodig is''. Dat is volgens diplomaten in Wenen een overwinning voor Teheran, dat helemaal afwil van het IAEA-onderzoek. Het VN-agentschap meldt echter wel te blijven doorzoeken naar verboden nucleaire activiteiten. De Verenigde Staten hebben Iran herhaaldelijk beschuldigd van een geheim kernwapenprogramma. Iran zegt dat het zuiver civiel is.