Europese Commissie daagt Griekenland voor het Hof wegens foutieve tekortcijfers

Griekenland kan een procedure van de Europese Commissie verwachten bij het Europese Hof, omdat het land jarenlang foutieve tekortcijfers heeft gepresenteerd en de statistiekregels heeft geschonden. Eurocommissaris Almunia zei dat de nieuwe Europese Commissie, die binnenkort aantreedt, snel een voorstel zal doen. De procedure kan uitlopen op het inhouden van regionale steun door Brussel.

Gisteren werd bekend dat Griekenland al sinds 1997 de 3-procentstekortnorm van het Stabiliteits- en Groeipact heeft geschonden, terwijl al die tijd een tekort van minder dan 3 procent was opgegeven. Dit betekent dat het land in 2001 op grond van onjuiste cijfers is toegelaten tot de eurozone. Volgens Almunia kan dit niet meer worden teruggedraaid. Eerder bleek al dat het Griekse tekort, in tegenstelling tot wat Athene zelf had gemeld, vanaf 2000 boven de 3 procent heeft gelegen door onder meer verkeerde registratie van militaire en sociale uitgaven. Statistiekbureau Eurostat stelde daarop ook een onderzoek in naar de cijfers vanaf 1997.