EU-commissie krijgt ruim fiat

Het Europees Parlement zal komende donderdag de nieuwe Europese Commissie met een zeer ruime meerderheid goedkeuren. Het Parlement toonde zich gisteravond en vanmorgen tevreden over de wijzigingen die aanstaand voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in het beoogde dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft aangebracht.

De drie nieuwe portefeuillehouders doorstonden gisteren en vanmorgen met gemak hun hoorzittingen voor het Parlement.

De Italiaan Franco Frattini, voorgedragen voor de post Justitie, gaf gisteren volgens het overgrote deel van de parlementaire commissie die hem ondervroeg bevredigende antwoorden. Hij vervangt de bij het Parlement in ongenade gevallen Rocco Buttiglione. De parlementariërs hadden er geen vertrouwen in dat Buttiglione met zijn opvattingen over homoseksuelen en vrouwen een actief antidiscriminatiebeleid zou voeren. Frattini zei bezorgd te zijn over afnemende tolerantie in Europa, waarbij hij de recente gebeurtenissen in Nederland noemde.

De Hongaarse socialist László Kovács maakte vanmorgen tegenover de monetaire commissie van het Parlement een veel overtuigender indruk dan eerder tegenover de commissie die zich bezighoudt met energiebeleid. Toen kreeg de oud-minister van Buitenlandse Zaken het verwijt over veel te weinig kennis van zaken te beschikken. Kovács gaf vanmorgen toe zich te weinig op zijn eerste hoorzitting te hebben voorbereid. Hij betitelde deze als ,,een nachtmerrie''. De Hongaar gaat nu belastingen en douanezaken doen.

Voor energiezaken is nu Andris Piebalgs uit Letland voorgedragen. Hij vervangt zijn landgenote Ingrida Udre, die aanvankelijk belastingen en douanezaken zou doen. Ook Piebalgs slaagde voor zijn `examen' in het Parlement.