Dagblad Trouw gaat volgend jaar over op tabloid-formaat (Gerectificeerd)

Dagblad Trouw gaat begin volgend jaar over op het formaat van een tabloid. De christelijke krant hoopt daarmee meer abonnees te krijgen en beter aan de wensen van adverteerders te voldoen. Met de overgang naar tabloid, de helft van het oorspronkelijke formaat, zijn enkele honderdduizenden euro's aan kosten gemoeid.

Dit stellen betrouwbare bronnen binnen kranten- en boekenconcern PCM, dat naast Trouw ook de dagbladen NRC Handelsblad en de Volkskrant uitgeeft. Hoofdredacteur F. van Exter van Trouw wil de overstap naar het tabloidformaat bevestigen noch ontkennen. Trouw is na Het Parool de tweede krant in Nederland die volledig overgaat van het grote formaat (broadsheet) naar tabloid. De gratis openbaarvervoerkranten Metro en Spits zijn vanaf hun ontstaan in 1999 tabloids.

Dagblad Trouw is al jaren verliesgevend. Eind 2002 werd daarom onder PCM-bestuursvoorzitter T. Bouman een plan bedacht om de krant in een tijdspanne van drie jaar quitte te laten draaien. De overgang naar het nieuwe formaat moet dat proces versnellen.

Trouw heeft de afgelopen jaren de oplage sterk zien dalen. Over 2002 lag de gemiddelde oplage op ruim 122.000, vorig jaar zakte dat naar 115.000 exemplaren. Onlangs werd duidelijk dat de oplage momenteel op circa 105.000 exemplaren ligt. Onder het driejarenplan is het aantal redacteuren van de krant met vijftien tot twintig mensen verminderd. Het aantal voltijdsbanen op de redactie is nu ongeveer 130. Het aantal kranten dat overschakelt op tabloid-formaat neemt de laatste tijd toe, omdat door de overstap doorgaans het aantal abonnees toeneemt. Na het Britse dagblad Independent ging ruim twee weken geleden ook de Britse krant Times na 216 jaar over op tabloid, overigens door de Times `compact' genoemd om de negatieve bijklank van het woord tabloid te vermijden. De oplage van beide kranten steeg door de overstap. Een kleiner krantformaat is met name in het openbaar vervoer handiger. Een deel van het succes van Metro en Spits is hieraan te danken.

Rectificatie

Tabloid

Het artikel Dagblad Trouw gaat volgend jaar over op tabloid-formaat (16 november, pagina 13) noemt Trouw de tweede krant die overgaat naar tabloid, na Het Parool. Ook het Agrarisch Dagblad is al overgegaan op dit kleinere formaat. De PCM-voorzitter wordt in het artikel T. Bouman genoemd. Zijn achternaam is Bouwman.

    • Mark Houben