Burgers moeten het vertrouwen terug krijgen

De kop `Publiek wil moord op Berlusconi' (NRC Handelsblad, 5 november), heeft mij onaangenaam getroffen. In de situatie waarin Nederland verkeert na de moord op Theo van Gogh, zou een krant die zich respecteert nooit zo'n titel moeten opvoeren. Ook zo veel ruimte en aandacht schenken aan een voorstelling die wel degelijk mensen ophitst en tot haat aanzet, vind ik verwerpelijk.

Berlusconi is door het Italiaanse volk tot twee keer toe democratisch gekozen en de tweede keer met een overgrote meerderheid van stemmen. Veel mensen betreuren dit nu en hopen vurig dat hij bij de volgende verkiezingen weggestemd zal worden, `gewoon' weggestemd, niet vermoord. `Om misverstanden te voorkomen', dit zegt een Italiaanse die altijd tegen Berlusconi heeft gestemd en die, als woonland, de voorkeur aan Nederland boven haar eigen land heeft gegeven mede vanwege de politieke situatie in Italië.

Het is meer dan ooit nodig dat burgers het vertrouwen terugkrijgen in de kracht van de democratische middelen die echte oplossingen kunnen bieden tegen mistanden. De media en de kunst hadden de voorkeur moeten geven aan een `saaiere', maar meer constructieve en morele aanpak.

    • M. Beatrice Annis