`Buitenlandse Zaken gaat naar Rice'

De Amerikaanse president Bush zou vandaag naar algemene verwachting zijn Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice aanwijzen als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Zij volgt dan Colin Powell op die gisteren liet weten dat hij vrijdag zijn ontslag had ingediend. Minister Powell had al geruime tijd laten doorschemeren dat hij in een tweede ambtstermijn-Bush niet zou aanblijven. In antwoord op vragen zei hij steevast dat hij zo lang zou blijven ,,als het de president behaagde''. Na zijn verkiezingswinst van 3 november besloot president Bush kennelijk dat de tijd was gekomen om meer zijn eigen stempel op het State Department te zetten.

Voor de opvolging van Rice aan het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad wordt vooral de naam genoemd van Stephen Hadley, nu tweede man onder Condoleezza Rice. Hadley, een veteraan op het gebied van wapenbeheersing en Navo-zaken, geldt als vertrouweling van vice-president Dick Cheney.

Verschillende Democraten en vertegenwoordigers van buitenlandse regeringen noemden het vertrek van Powell een verlies. In de Verenigde Staten weren gisteravond over het algemeen nog geen verstrekkende conclusies getrokken uit de aflossing van de wacht op Buitenlandse Zaken. Alleen David Gergen, bestuurskundige verbonden aan Harvard en eerder adviseur van vier presidenten (drie Republikeinen en Bill Clinton), zei dat er sprake was van een overwinning voor Cheney. ,,De haviken gaan nu de buitenlandse politiek leiden. Er zal geen sprake zijn van een terugkeer naar een multilateralistische buitenlandse politiek. Amerika zal zijn overmacht uitspelen volgens de dominante conservatieve kijk op de wereld.''

Behalve Powells aanstaande vertrek, kondigde het Witte Huis gisteren ook het aftreden aan van drie andere ministers: Veneman (Landbouw), Abrahams (Energie) en Paige (Onderwijs). Hoewel de opvolging van Powell nog niet officieel werd aangekondigd, wist het persbureau Associated Press te melden dat de keus van de president ,,volgens een hoge functionaris'' was gevallen op Rice.

Minister Rumsfeld heeft ontkend dat hij over zijn aanblijven op het ministerie van Defensie met de president heeft gesproken. Volgens anonieme bronnen zou hij nog wel enige tijd willen aanblijven om in ieder geval het project-Irak tot een beter einde te kunnen brengen. Zijn legendarische verschillen van mening met de minister van Buitenlandse Zaken zullen tot het einde behoren, al constateerde Walter Isaacson, voorzitter van het Aspen Instituut, gisteravond op dat Powell achteraf gezien wel meestal gelijk had.