Bankroet Pro Volley nu onafwendbaar

Het bankroet van Pro Volley is niet meer af te wenden. De rechtbank van Utrecht beslist morgen over een faillissementsaanvraag van de organisatie voor topvolleybal in Nederland. De schulden van Pro Volley zijn opgelopen tot 500.000 euro. ,,Wij zien geen kansen schuldeisers fatsoenlijk te betalen'', zei voorzitter Theo Meijer gisteren.

Zo komt twee jaar na het failliet van voorganger Top Volleybal Nederland (TVN) ook een vroegtijdig einde aan Pro Volley. Het is weer niet gelukt voldoende sponsors te vinden die geld willen steken in het Nederlands topvolleybal.

Tijdens de afgelopen Olympische Spelen kreeg de raad van commissarissen van de stichting Pro Volley pas in de gaten hoe ernstig de situatie was. Meijer: ,,Tal van nota's en rekeningen waren niet naar de boekhouder gestuurd. Toenmalig directeur Hans Hein heeft het bestuur op het verkeerde been gezet en wij zullen hem juridisch aansprakelijk stellen.''

Volgens Meijer heeft het bestuur van Pro Volley zich de afgelopen weken ,,de tong uit de mond'' gepraat om oplossingen te vinden. ,,Ook sportkoepel NOC*NSF wilde niet de helpende hand toesteken. En aangezien de volleybalbond NeVoBo ook geen middelen beschikbaar wilde stellen en evenmin iets zag in een eenmalige contributieverhoging van drie euro, houdt het op. We hebben gelukkig de salarissen kunnen betalen en ook aan onze fiscale verplichtingen voldaan, maar ik vrees dat veel declaraties zullen blijven liggen.''

Door het verdwijnen van Pro Volley zullen de nationale volleybalteams vanaf volgend jaar weer onder de NeVoBo vallen. Hiertoe wordt een profsectie opgericht met daarin ook de clubs uit de eredivisie.