Vliegtuigen Schiphol buigen eerder rechtsaf

Vliegtuigen op Schiphol die tegelijk starten vanaf de Polderbaan en de parallelle Zwaneburgbaan, krijgen nieuwe koersinstructies om gevaarlijke situaties in de lucht te voorkomen. Dit heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vanmorgen op Schiphol bekendgemaakt.

Toestellen die tijdens de piekuren vertrekken vanaf de Polderbaan zullen in het verlengde van de baan in noordelijke richting koersen, toestellen die opstijgen vanaf de Zwanenburgbaan zullen vrijwel onmiddellijk naar het oosten afbuigen en een ruime bocht afsnijden. Door de maatregel wordt de veiligheid in de lucht vergroot, kunnen er nog steeds zeventig vliegtuigen per piekuur vanaf de beide banen vertrekken en worden volgens LVNL-directeur Eric Kroese ook de inwoners van Spaarndam, Halfweg en Zwanenburg ontlast. Nadeel van de huidige maatregel, waar lang op is gestudeerd, is dat de geluidsoverlast zal toenemen in Lijnden, Badhoevediorp en Amsterdam-West. Ook zal Schiphol eerder aan z'n maximum aan toegestane hoeveelheid geluid komen, doordat er dichter op twee handhavingspunten zal worden gevlogen. ,,Het risico dat we de geluidsnormen overschrijden is groot'', aldus Kroese. De nieuwe vluchtroutes gaan op 25 november in. In de zomer van volgend jaar hoopt LVNL een definitieve oplossing te vinden.