UCI weigert team van Phonak in Pro Tour

De internationale wielrenunie (UCI) heeft Phonak niet toegelaten tot de Pro Tour, de nieuwe opzet van de hoogste klasse in de wielersport. De UCI weigerde de Zwitserse formatie een licentie te verstrekken voor 2005 wegens de dopingaffaires van de laatste maanden binnen de ploeg.

De Zwitser Oscar Camenzind, de Amerikaanse olympisch kampioen tijdrijden Tyler Hamilton en de Spanjaard Santiago Perez werden schuldig bevonden aan bloeddoping. Alleen Camenzind, de wereldkampioen van 1998 in Valkenburg, bekende het bloeddopingmiddel epo te hebben gebruikt. Hij werd direct ontslagen. De affaire was voor Camenzind ook aanleiding om te stoppen met wielrennen. Phonak heeft tot volgende week maandag de tijd gekregen om de licentiecommissie alsnog op andere gedachten te brengen.

Negentien ploegen kregen zaterdag wel een startbewijs voor de Pro Tour. Rabobank is de enige Nederlandse vertegenwoordiger. Op de kalender met elitewedstrijden in 2005 staan twee Nederlandse evenementen, de Amstel Goldrace en een ploegentijdrit in Eindhoven.