Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Over huiselijk geweld bij allochtonen. Op voordracht van de Stichting Kezban is voor het eerst een voorlichtingsfilm gemaakt over dit onderwerp. Hierin wordt het geweld in Turkse en Marokkaanse gezinnen aan de kaak gesteld. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. In de toekomst is het met de modernste technieken mogelijk ziekten te voorspellen. Tot hoever mag deze techniek gaan? Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. In het kader van de themaweek over kindermishandeling op Nederland 3 de resultaten van een opiniepeiling over kindermishandeling en een gesprek met een moeder, zelf slachtoffer van mishandeling, die jarenlang het mishandelen van haar kinderen niet heeft weten te stoppen. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Uur van de wolf: Gerrit Krol, de zoon van een levende stad. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Damals in der DDR. Tweede van vierdelige documentaireserie over voormalig Oost-Duitsland, vandaag `Utopie hinter Mauern' over de jaren zestig: de DDR tussen de bouw van de Muur en de Praagse lente. ARD, 21.45-22.30u.

NCRV Dokument: Tussen ouders en kinderen. Monique, een gescheiden moeder van vier kinderen wil graag de ondertoezichtstelling van een gezinsvoogd ongedaan maken. Deel twee van driedelige serie. Ned.1, 23.10-0.00u.

AMUSEMENT

De Grootste Nederlander. De finale met een debat tussen de pleitbezorgers van de tien finalisten en de langverwachte uitslag van de

verkiezing. De top-3 in de tussenstand van gisteren: (1) Pim Fortuyn, (2) Willem van Oranje, (3) Willem Drees. Ned.1, 21.05-23.10u.

FILM

At First Sight (Irwin Winkler, 1999, VS). Melodrama naar non-fictieverhaal van Oliver Sacks laveert ongemakkelijk tussen populaire wetenschap en mierzoete liefdesfilm. Carrièrevrouw Mira Sorvino ontdooit onder invloed van blinde masseur Val Kilmer, die zijn gezichtsvermogen herwint. Net5, 20.30-22.55u.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001, VS). Hippe actiefilm over rivaliserende bendes, een infiltrerende agent (Paul Walker) en vooral over illegale straatraces met patserig opgevoerde Honda's. Met Vin Diesel als bendeleider. SBS6, 20.30-22.30u.

Je suis né d'une cigogne (Tony Gatlif, 1999, Frankrijk). Gatlif, later de regisseur van Vengo, maakte een road movie waarin de hoofdpersonen op een hulpbehoevende ooievaar stuiten. Het dier geeft zich uit voor een Algerijnse illegaal. TV5, 22.25-24.00u.

Gadjo dilo (Tony Gatlif, 1998, Frankrijk). Mengeling van warm exotisme en politiek-correct medelijden met het lot van de Roemeense zigeuners maakte deze film van de regisseur van Les princes op menig festival tot publiekslieveling. Titel (`gekke vreemdeling') verwijst naar Franse jongeman die in een zigeunerdorp liedjes wil vastleggen op cassettebandjes. Authentiek, ongeromantiseerd maar ook boordevol clichés, compleet met huilende zigeunerkinderen. Morgen, TV5, 10.15-12.00u.

Murder, My Sweet / Farewell, My Lovely (Edward Dmytryk, 1944, VS). Trendsettende, expressionistische film noir, naar verhaal van Raymond Chandler, met de tot dan als musicalster bekende Dick Powell als hard-boiled privé-detective Philip Marlowe. Diens cynische commentaar begeleidt het als flashback vertelde verhaal over femme fatale Claire Trevor.

Zij is haar juwelen kwijt.

Morgen, BBC2, 14.30-16.00u., zwart-wit.

Rock-a-Bye Baby (Frank Tashlin, 1958, VS). Naar The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges, 1943) gemodelleerde klucht lijdt aan overdosis sentimentaliteit. Jerry Lewis wordt opgescheept met drieling van de door hem geadoreerde Hollywoodster Marilyn Maxwell. Morgen, SBS6, 15.25-17.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de Belgische actrice Frieda Pittoors, al meer dan dertig jaar te zien bij Nederlandse gezelschappen, momenteel op de planken in Seemannslieder van ZT Hollandia. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Schrijver en journalist Pieter Waterdrinker vertelt over de tweede ronde van de verkiezingen in Oekraïne. Filosoof Luuk van Middelaar praat over zijn essay En vergeef ons hun schulden: over de economie van de schuld en de theologie van het geld. Verder geeft classicus J.P.Guépin commentaar op passages uit de bijbel en koran in de serie Schandelijke teksten. 747AM, 21.02-23.00u.