Stayer Romme na jaar terug in wereldtop

Gianni Romme heeft gisteren in Hamar de wereldbekerwedstrijd op de vijf kilometer gewonnen. De Nederlandse schaatser verbeterde het baanrecord en reed een tijd van 6.19,06 minuut. Romme was ruim anderhalve seconde sneller dan de Noor Oystein Grødum en bijna drie seconden sneller dan Bob de Jong. Carl Verheijen werd vierde, debutant Sven Kramer eindigde op de zesde plaats. De Amerikaanse wereldkampioen Chad Hedrick stelde teleur met een zevende plaats.

De ervaren stayer Romme, tweevoudig olympisch kampioen in 1998, won vorig seizoen geen enkele prijs, nadat hij in 2003 nog had geïmponeerd met allroundtitels op de EK en WK. Begin dit kalenderjaar eindigde hij als vierde op de EK allround en werd hij op de vijf kilometer derde op de WK afstanden in Seoul.

Om het tij te keren koos Romme vervolgens voor een andere aanpak. Hij besloot dit voorjaar zich niet langer te concentreren op de korte afstanden en nam daarmee indirect afscheid als allrounder. Hij trainde vooral op de lange afstanden en wil zich dit seizoen laten gelden op de WK afstanden in Inzell, ter voorbereiding op de Spelen van 2006 in Turijn.

Deze voorbereiding bracht Romme tijdens de eerste internationale krachtproef direct succes. De Brabander verbeterde in het Vikingskipet in Hamar het baanrecord van De Jong. ,,Poeh, er valt even een last van me af'', sprak de gelukkige winnaar die in november 2002 voor het laatst een wereldbekerwedstrijd op zijn naam had geschreven. ,,Je kunt wel de hele zomer lekker trainen en voelen dat het goed gaat. Maar je moet wel een bevestiging krijgen'', aldus Romme tegenover het ANP.

Romme had vorige week bij de NK afstanden in Assen al een goede vorm getoond met twee podiumplaatsen op de lange afstanden. ,,Ik wist niet wat ik hier kon verwachten'', zei Romme die een direct duel reed met Verheijen. ,,Halverwege de race deed ik niets extra's, maar reed ik wel naar hem toe. Dan voel je dat het goed gaat'', concludeerde Romme die zelf over een ,,soort comeback'' repte.

Op de 1.500 meter ging de overwinning zaterdag naar Mark Tuitert. De ploeggenoot van Romme verraste ook zichzelf, nadat hij vorige week op de NK afstanden zich ternauwernood voor de eerste wereldbekerreeks had geplaatst. In Hamar reed Tuitert, Europees allroundkampioen van 2004, een winnende tijd van 1.46,88 minuten en bleef hij zijn ploeggenoot Erben Wennemars (1.47,17) juist voor. TVM'er Beorn Nijenhuis eindigde als derde in 1.47,46, nadat hij in Assen nog een dubbelslag had behaald op de 1.000 en de 1.500 meter. ,,Heel slecht en heel goed liggen blijkbaar dicht bij elkaar'', sprak Tuitert over de vreemde prestatiecurve.

Samen met trainer Jac Orie was hij vorige week tot de conclusie dat hij in de trainingen over de grens was gegaan. De allrounder had zich tijdens de voorbereiding ,,een beetje gek laten maken'' door sprinter Wennemars en stayer Romme. Het trio van Postcode Loterij wilde op de trainingen niet voor elkaar onder doen en jutte elkaar op. Met als gevolg dat Tuitert vorige week met vermoeide benen aan de NK afstanden begon. In Hamar reed hij zijn eigen race tegen Nijenhuis, die als sprinter sneller opende maar tijdens de race zijn voorsprong kwijtraakte.

De Duitse schaatssters hebben zaterdag in Hamar een opvallende nederlaag geleden. Voor het eerst sinds 22 januari 1993 stond er geen Duitse vrouw op het podium van de wereldbeker na de 3.000 meter. In het Vikingskipet kregen de Canadese rijdsters Kristina Groves (goud), Clara Hughes (zilver) en de Nederlandse Gretha Smit (brons) de medailles omgehangen. Claudia Pechstein was de beste Duitse rijdster met een vijfde plaats. Anni Friesinger werd zesde. De dominantie van de Canadese rijdsters op de 3.000 meter was opvallend. Cindy Klassen reed in de B-groep een snellere tijd dan Smit. De Canadesen vrouwen wonnen ook de ploegachtervolging.

Ook op de 1.500 meter stond er dit weekeinde geen Duitse vrouw op het podium, maar dat was minder bijzonder. De zege ging naar Jennifer Rodriguez. De Amerikaanse reed een tijd van 1.57,02 minuten en was daarmee 0,33 seconde sneller dan Klassen. De Italiaanse Chiara Simionato eindigde als derde. De Nederlandse Barbara de Loor werd elfde, Renate Groenewold twaalfde, Marianne Timmer dertiende en Frédérique Ankoné veertiende.