Rebellen actief in Iraakse steden

Terwijl de gevechten in de West-Iraakse stad Falluja in intensiteit verminderen, blijven opstandelingen actief in verscheidene andere steden in het sunnitische deel van Irak.

De Amerikaanse brigade-generaal Carter Ham zei gisteren dat de stad Mosul in het noorden weer onder Amerikaanse en Iraakse controle was nadat rebellen er woensdag en donderdag politieposten hadden bezet en gevechtsposities ingericht. Amerikaanse troepen werden vervolgens van Falluja naar Mosul overgebracht.

Ham voegde eraan toe er zeker van te zijn dat de problemen nog niet voorbij waren. Inderdaad bestormden rebellen vanochtend opnieuw twee politiebureaus in de stad. Zeker zes Iraakse militairen vonden de dood bij een tegenaanval. Ook staken opstandelingen de woning van de gouverneur van Mosul in brand.

In Bagdad werden gisteren gewapende botsingen gemeld in Haifastraat in het centrum van de stad, waar rebellen sterk vertegenwoordigd zijn. Ongeveer 10 rebellen vielen voorts de Poolse ambassade met automatische wapens aan.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en artillerie voerden vanochtend bombardementen uit op de stad Baquba, ten noordoosten van Bagdad, waar zich gewapende botsingen tussen rebellen en Iraakse veiligheidsdiensten hadden voorgedaan. Daarbij waren volgens een Amerikaanse officier zeker 20 rebellen gedood. In de stad zouden zich nog altijd tientallen opstandelingen bevinden. Eveneens werden vanochtend schermutselingen gemeld tussen Iraakse veiligheidsdiensten en rebellen in de vlakbijgelegen stad Buhriz. De rebellen vielen politieposten aan en een nabijgelegen Amerikaanse basis.

Volgens Amerikaanse militaire functionarissen dreigt de stad Samarra, ten noorden van de hoofdstad Bagdad, weer in anarchie te vervallen. De stad was begin oktober doelwit van een Amerikaans offensief tegen de rebellenaanwezigheid. Met het stadsbestuur was overeengekomen dat een nieuwe politiemacht van 2.000 man de orde zou bewaren, maar het grootste deel van de 500 tot 600 politiemannen die zich hadden aangemeld is inmiddels weer verdwenen. Twee politieposten zijn nog open, maar een daarvan is geheel verlaten sinds een lokale politiechef opstapte met 150 agenten in zijn kielzog. Amerikaanse troepen hebben nu de zorg voor de veiligheid overgenomen, wat volgens de Amerikaanse legerkapitein Andy Rockefeller weer tot vijandige reacties van de bevolking leidt.

Twee vrouwelijke verwanten van interim-premier Iyad Allawi die vorige week werden ontvoerd, zijn weer vrijgelaten, aldus twee Arabische televisiestations. Een mannelijke verwant zou nog worden vastgehouden.