Rap-battle vol ranzigheid

Wanneer publiekslieveling Kimo het podium opkomt, valt er nog net geen confetti uit de lucht. De kleine Amsterdammer steekt triomfantelijk zijn gebalde vuisten in de lucht; het publiek reageert extatisch. De finale van de Geen Daden Maar Woorden MC Battle 2004, een competitie waarin rappers het tegen elkaar opnemen met ter plekke geïmproviseerde teksten, moet dan nog beginnen.

Kimo is zaterdagavond naar de Rotterdamse club Now & Wow gekomen om er met het prijzengeld van 1000 Euro vandoor te gaan, hoewel hij het zijn opponenten ook best gunt: ,,Dan kun je eindelijk naar de kapper''.

Zijn arrogantie lijkt effectief, maar in de derde ronde wordt Kimo afgetroefd door rapper Naz-T, die alle platte beledigingen gevat pareert. En in de eindronde delft Kimo definitief het onderspit tegen rapper Steen uit Utrecht, die duidelijk onder invloed is en volledig uit de maat rapt. Het is de apotheose van een avond van bedroevend niveau, waarin teksten over homo's en moeders met véél extreem ranzige sexmetaforen een hoofdrol spelen.

De landelijke finale is het sluitstuk van zes regionale voorrondes, waarop werd gestreden volgens een knock-out systeem. Toch ontstijgt ook de finale nergens het niveau van zomaar een rapgevecht in het lokale buurthuis. De eerste helft van de avond wordt gedomineerd door rappers die stamelen en naar adem happen. Het matte, afwachtende publiek drijft presentator Mell uiteindelijk tot wanhoop: ,,Jullie mogen ook 'boe' roepen, hoor!''

Vooral het ontbreken van grote of veelbelovende namen speelt de avond parten. Eerdere winnaars en finalisten als Raymzter, Tim van VSOP en Klopdokter doen dit keer niet mee.

De enige prominente rappers die vorig jaar naam maakten als battelaars en ook vanavond op het podium staan, zijn Lange Frans en Baas B, bekend van de huidige nummer 1-hit Zinloos. Zij treden op als pauze-act.

Concert: GDMW MC Battle Finale 2004. Gehoord: 13/11, Now & Wow, Rotterdam

    • Saul van Stapele