Prius auto van het jaar

De Toyota Prius, een hybride auto met een elektro- én een benzinemotor, is door 58 autojournalisten uit 22 landen gekozen tot Auto van het jaar 2005. Tweede werd de Citroën C4. Met de keus voor de Prius is gekozen voor moderne en milieuvriendelijke technieken. Toyota brengt het hybride systeem in de Prius al sinds 1997 op de markt. Sindsdien zijn er meer dan 250.000 auto's van verkocht. In de VS zijn er van het nieuwe model tot en met september dit jaar 37.000 verkocht en in Japan zelfs 47.000. In Nederland zijn tot en met oktober 1.600 Priussen verkocht.

Dat de Prius in Nederland in trek is, komt doordat er wegens het milieuvriendelijke karakter van de auto geen BPM-belasting van ruim 40 procent op de netto catalogusprijs van 21.000 euro hoeft te worden betaald. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) was niet tevreden over de ruimte in de Prius en leverde hem weer in. Toyota had de Prius als proefmodel aan het ministerie aangeboden.