President Hu Jintao: Brazilië erkent ons als markteconomie

China heeft van Brazilië de status van markteconomie gekregen. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao, die momenteel een vijfdaags bezoek aan Brazilië brengt, dit weekeinde in Brasilia meegedeeld.

Voor China is de toekenning van de status van markteconomie zeer belangrijk. Niet alleen wordt het daarmee moeilijker om antidumpingzaken tegen het land te beginnen, ook voelt China zich daarmee internationaal erkend als volwaardige economische supermacht. China hoopt verder dat de Europese Unie en de Verenigde Staten het Braziliaanse voorbeeld zo snel mogelijk zullen volgen.

Onderhandelaars namens China en Brazilië zijn twintig uur achtereen met elkaar in gesprek geweest om tot een overeenkomst te komen. ,,In het begin was de Chinese positie net een sambanummer met maar één noot: We zijn hier om de status van markteconomie te krijgen, punt'', zo verklaarde de Braziliaanse minister van Handel en Industrie Luiz Fernando Furlan na afloop van het overleg tegenover het Franse persbureau AFP.

In ruil voor de erkenning mag Brazilië nu meer kip en rundvlees naar China exporteren. Ook heeft China toegezegd dat het minstens tien vliegtuigen zal afnemen van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer, zo meldde het AFP. China wil bovendien tussen de 5 en 7 miljard dollar (3,8 en 5,4 miljard euro) investeren in de verbetering van de Braziliaanse infrastructuur. Het geld gaat naar wegen, spoorverbindingen en havens.

China en Brazilië lijken ernaar te streven om samen met Rusland en India een economisch machtsblok te vormen in de onderhandelingen bij de Wereldhandelsorganisatie.