Ooijer en Van Galen bij selectie Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft gisteren André Ooijer (PSV) en Barry van Galen (AZ) toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. Oranje speelt komende woensdag in Barcelona de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. In het ministaatje kon de veiligheid niet worden gewaarborgd.

Ooijer en Van Galen werden door Van Basten opgeroepen vanwege blessures eerder geselecteerde internationals. De Ajacieden Nigel de Jong en Rafael van der Vaart vielen noodgedwongen af, nadat ze waren uitgevallen in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Van der Vaart heeft een knieblessure na een duel met Feyenoorder Saidi. De Jong liep een hoofdwond op. Hij kreeg acht hechtingen in zijn wenkbrauw na een wilde actie van Feyenoorder Gyan.

Van Basten hield bij het samenstellen van de selectie al rekening met mogelijke blessures. Daarom riep hij vrijdag negentien spelers op. Onduidelijk is de fitheid van aanvoerder Davids. De middenvelder van Internazionale ontbrak gisteren in de competitiewedstrijd van zijn club tegen Cagliari vanwege een rugblessure. De aanvoerder van Oranje zou zich vandaag wel melden in Noordwijk.

Ooijer ontbrak tijdens de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Macedonië en Finland wegens een hamstringblessure. Hij maakte vorige week in de eredivisie zijn rentree bij PSV. Ooijer was in september wel basisspeler in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Voor Van Galen is het de tweede keer dat hij deel uitmaakt van de nationale voetbalselectie. In 1996 riep de toenmalige bondscoach Guus Hiddink hem voor de eerste en enige keer op. Hij speelde destijds in clubverband voor NAC. ,,Ik zit in de beste fase van mijn loopbaan'', sprak de 34-jarige Van Galen gisteravond voor de NOS-radio. ,,Iedereen begint steeds over mijn leeftijd, maar ik kan best nog een hele wedstrijd aan. Maar met een paar minuten speeltijd in Oranje zou ik woensdag al dik tevreden zijn. Daar heb ik echt alles voor over.''

Van Galen bedankte Van Basten voor zijn uitverkiezing. ,,Hij kijkt puur van wedstrijd naar wedstrijd. Voor hem is de vorm van de dag doorslaggevend. Natuurlijk komt het goed uit dat AZ bovenin meedraait. Dan sta je als speler vanzelf meer in de belangstelling, ook bij de bondscoach.''