Onnavolgbaar rapper

Afgelopen zaterdag is in een opnamestudio in Manhattan rapper Ol' Dirty Bastard van rapgroep Wu-Tang Clan overleden. De rapper, van wie bekend was dat hij worstelde met een hardnekkige drugsverslaving, klaagde over pijn in zijn borst en moeite met ademhalen. Hij stortte in studio 36 Records ineen bij een pooltafel en kon niet meer worden gered door het aangesnelde ambulancepersoneel. De rapper zou twee dagen later 36 geworden zijn. Ol' Dirty Bastard (Russell Jones) was één van de negen originele leden van de invloedrijke Newyorkse rapgroep Wu-Tang Clan, en ook de meest in het oog springende. Als vader van dertien kinderen, alcoholist, drugsgebruiker en psychiatrisch patiënt maakte hij regelmatig een paranoïde indruk, zoals tijdens een concert van Wu-Tang Clan in de Amsterdamse Melkweg halverwege de jaren negentig, waarin hij het publiek vertelde dat de CIA zijn vrouwen zou dwingen tot het plegen van abortus.Als rapper liet Ol' Dirty Bastard zich inspireren door kungfu-film The Legend Of Drunken Master, waarin hoofdrolspeler Jackie Chan zich vóór elk gevecht klem zuipt omdat zijn vechtstijl daarmee onberekenbaar en onvoorspelbaar wordt. Ol' Dirty Bastard klonk regelmatig als een lallende stamgast, maar ontwikkelde zo ook een unieke en onnavolgbare rapstijl die alle traditionele regels van het genre tartte.De laatste jaren kwam de rapper meer in het nieuws met zijn bizarre leven dan met zijn muziek. In oktober 2000 ontsnapte hij uit de afkickkliniek waartoe hij door Justitie was veroordeeld, en leefde een maand als voortvluchtige. Maar zelfs dat kon de eigenzinnige rapper er niet van weerhouden doodleuk het podium op te lopen tijdens een concert van zijn eigen Wu-Tang Clan.

    • Saul van Stapele