Olympische droom ijshockeyers voorbij

Nederland ontbreekt over anderhalf jaar bij het olympisch ijshockeytoernooi in Turijn. Gastland Polen versloeg de ploeg van bondscoach Theo van Gerwen gisteren op de slotdag van het olympisch kwalificatietoernooi in Nowy Targ: 5-0. Samen met Frankrijk en Noorwegen, gisteren respectieve winnaar van het `eigen' toernooi in Briançon en Stavanger, drongen de Oost-Europeanen door tot de tweede kwalificatieronde.

Nederland dichtte zichzelf goede kansen toe, en kende een relatief zware voorbereiding op het vierdaagse toernooi in de Karpaten. Maar na de krappe zege op Litouwen (3-1) bleek de nummer 23 van de wereldranglijst gisteren niet opgewassen tegen het drie plaatsen hoger ingeschaalde Polen, dat vier keer profiteerde van een man-meer-situatie.

Nederland hield vijftien minuten stand, maar bezweek vervolgens in het duel met de ploeg, die dankbaar gebruikmaakte van de staking (salarisconflict) in de Noord-Amerikaanse profcompetitie, de NHL. Daardoor konden de Polen een beroep doen op Mariusz Czerkawski, de aanvaller die vorig seizoen nog 25 keer scoorde voor de New York Islanders.

Snel na het begin van de tweede periode scoorden de Polen opnieuw. ,,Dan gaan de koppies toch even naar beneden'', erkende Van Gerwen naderhand tegen het ANP. ,,Daarna hebben we ons goed hersteld, hebben we voldoende kansen gehad om zelf te scoren. Jammer, een enorme teleurstelling.''

Ondanks de eliminatie beschouwt Van Gerwen, tevens coach bij eredivisionist Tilburg Trappers, zijn ploeg als de beste formatie sinds het Nederlands/Canadese collectief, dat in 1980deelnam aan de Winterspelen. ,,De kans om verder te komen, was reëel'', sprak de oud-international.

Van Gerwen hoopt zijn selectie de komende maanden bijeen te houden met het oog op het WK voor B-landen (divisie II, groep B), van 17 tot 24 april in Eindhoven. ,,Met deze groep maken we kans op een hoge klassering, zelfs op de wereldtitel en promotie naar de hoogste divisie. Voor dit evenement hebben we drie, vier weken echt keihard gewerkt. Ondanks het uiteindelijke resultaat hoop ik dat iedereen er toch een positief gevoel aan over heeft gehouden.''