Nucleair akkoord Iran en Europa

Iran heeft een akkoord bereikt met drie Europese landen om de verrijking van uranium per 22 november tijdelijk op te schorten. Dit gebeurt in de hoop internationaal vertrouwen op te bouwen dat zijn nucleaire ambities vreedzaam zijn.

De opschorting is een politieke beslissing, en geen wettelijke verplichting, onderstreepte vanochtend woordvoerder Hamid Reza Asefi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zal bovendien van korte duur zijn. Irans belangrijkste nucleaire onderhandelaar, Hassan Rohani, verklaarde op tv dat de opschorting zal duren totdat de onderhandelingen met Europa over het Iraanse nucleaire programma hebben geleid tot een duurzame oplossing. In Brussel sprak een diplomaat voorafgaand aan de officiële reactie van ,,zeer goed nieuws''. Iraanse leiders hadden eerder verklaard dat er geen sprake kon zijn van opschorting van de verrijking van uranium. Daarmee versterkten ze de verdenking dat Iran aan een kernwapenprogramma werkte.

Iran heeft zijn besluit schriftelijk meegedeeld aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen, dat de opschorting moet controleren. Het akkoord zou later vandaag officieel worden vrijgegeven in de hoofdsteden van de vier betrokken landen – Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en Iran.

Volgens diplomaten in Teheran is er nu nauwelijks kans meer dat de Verenigde Staten, die Iran van een geheim kernwapenprogramma beschuldigen, erin slagen de kwestie-Iran naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties door te verwijzen wanneer de beheersraad van het IAEA eind november bijeenkomt. Asefi onderstreepte dat de VS nu van mening zouden moeten veranderen over Iran. Washington had vanochtend nog niet gereageerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren op tv dat de VS niet van plan zijn Iran binnen te vallen om het regime in Teheran ten val te brengen. Amerikaanse haviken bepleiten dat wel, onder verwijzing naar onder andere het Iraanse nucleaire programma.

Herhaling: pagina 5