Nachtelijk genieten met John Buijsman

De muziektheatervoorstelling Een nacht uit het leven van de stad ging om middernacht in première. Dat was nodig, vonden de regisseurs Paul Feld en Jeroen Kriek; ook hoofdrolspeler en solo-performer John Buijsman wilde de sfeer van dat nachtelijke uur. Toch is dat late tijdstip niet per se noodzakelijk. Zowel de muziek, performance als de teksten zijn zo doordrenkt van het nachtelijke levensgevoel, dat zelfs op klaarlichte dag de voorstelling een rauw idee zou geven van het duister. Wie de sfeer in één keer wil proeven, hoeft maar te denken aan de song Nighthawks at the diner van Tom Waits, en het beeld is volmaakt.

Waits klonk niet die nacht, maar wel de prachtige, melancholiek-scheurende saxofoon van muzikant Keimpe de Jong en zijn kompanen op gitaar en drums. Performer John Buijsman excelleeert in vijf monologen geschreven door vijf schrijvers. Telkens belicht hij een ander aspect, niet zozeer van het nachtleven als wel van zoiets als de condition humaine. Het zijn teksten over de zwarte ouderdomsnacht van een socialist (door Marcel Möring), over een zoon die door zijn vader streng wordt opgevoed, over jeugdherinneringen en het eerste hoerenbezoek. Buijsman weet de oude socialist, gezeten als een bibberende oude man op zijn eenzame stoel, ontroerend uit te beelden. Martin van Waardenberg haalt de kindertijd met monopoly (`Altijd eerst de Kalverstraat kopen') weer terug.

Ondanks de kwaliteit van de teksten is Buijsman de spil. Hij heeft een ontembare energie, zingt enkele liedjes vol gevoel en kan met stem en gebaar moeiteloos de verschillende personages neerzetten. Buijsman heeft een wat hoekige motoriek die past bij de strekking van de teksten. Hoe meer de voorstelling vordert, des te meer ga je als toeschouwer van de nacht houden. Al die dromen en verlangens, die unieke vorm van heimwee, ongewisheid en jeugdherinneringen die past bij het late uur komen samen in deze voorstelling.

Voorstelling: Een nacht uit het leven van de stad. Spel: John Buijsman; tekst: Ko van den Bosch, Maria Goos e.a. Gezien: 5/11 Schouwburg Rotterdam. Tournee t/m 29/1. Inl. www.mojotheater.nl

    • Kester Freriks