Mooie filmpjes van Krol

Gerrit Krol was een lange dunne slungel met een hoekige kop, zien we. De oudere Krol zegt nu dat die jongen dacht: ,,Als ik een meisje heb, een vrouw, dan moet die niet op mijn moeder lijken.'' We zien zijn moeder ook, als jonge vrouw op een foto, als oudere vrouw op een filmpje. Dan zien we ineens een foto van een beeldschone, lachende, blonde vrouw. Janna. Ze lijkt in niets op de moeder van Krol. Dat belooft veel goeds. De oudere Krol vertelt hoe ze op een dag bij hem thuis kwam, zogenaamd voor algebra-bijles. Ze was erg opgemaakt en opgedoft kan hij zich herinneren. ,,Toen ze weg was zei mijn moeder, en ze had geen betere woorden kunnen gebruiken: Maar Gerrit, dit is toch geen meisje voor jou.''

Het is één van de vele ontwapenende momenten in de mooie documentaire die Buddy Hermans en Lejo Siepe hebben gemaakt over de schrijver Gerrit Krol, onder de titel De zoon van de levende stad. Dat is ook de titel van een vroeg boek van Krol, waarin hij zich als zoon van de levende stad Groningen beschrijft. Zoals Jezus de zoon van de levende God was.

We leren er de schrijver in kennen als een man wiens leven bestaat uit schrijven – ,,Het schrijven is mijn contact met de mensen.'' ,,Voor mij is schrijven een bezigheid die dag en nacht, warmte en kou, altijd doorgaat.'' – en uit vrouwen. Zijn eigen vrouw natuurlijk, die hij ,,graag op een voetstuk'' plaatst. Maar ook andere vrouwen. ,,Er was er wel eens eentje te veel'', zegt Janna Krol terugblikkend. Maar, voegt ze eraan toe, het leverde ook wat op: ,,Wij hadden 's avonds heel interessante gesprekken.''

Een heel leven trekt in deze documentaire voorbij, niet alleen in woorden, maar vooral in beelden. Gerrit en Janna Krol hebben veel filmpjes gemaakt waardoor je ze kunt zien als piepjong echtpaar met een baby in Purmerend, als gelukkig stel in Venezuela waarnaar Krol, die bij de NAM werkte, was uitgezonden, greppels gravend bij een grote boerderij in Drenthe waar ze jaren woonden of in Nigeria bij een spectaculaire vispartij. Zelden is een documentaire over een schrijver zo rijk geweest aan beelden, die de vele citaten uit het werk verrassend illustreren. Dit is een heel mooi portret van een hoekige schrijver met een onweerstaanbaar oeuvre.

Het uur van de wolf: Gerrit Krol – de zoon van de levende stad. NPS, Ned.3, 21.00-22.00u.

    • Marjoleine de Vos