Ministers zagen aan pijlers van democratie 6

Al regeert een premier ook bij onrust uit zijn Haagse torentje, soms helpt zichtbare aanwezigheid elders onrust te beteugelen. Dus was het belangrijk dat premier Balkenende bij de afgebrande islamitische school in Uden zowel afschuw over daad en daders als solidariteit met de betrokkenen manifesteerde.

Minder opgevallen is dat hij daarbij, hoewel daartoe uitgedaagd, heeft verzuimd krachtig op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. Eén van de moeders droeg hem bijna op Ayaan Hirsi Ali, als een soort bron van alle kwaad, de mond te snoeren. En wat deed de premier? Hij keek wat ongemakkelijk en deed er verder het zwijgen toe. Dat hij zich de kans liet ontnemen de betekenis van een grondwettelijk recht kort uiteen te zetten was op zichzelf, helaas, veelzeggend.

    • Wouter Gortzak