Klassieker is niet meer dan doorsnee competitieduel

Een klassieker van een middelmatig niveau zonder spektakel levert de amusementswaarde op van een doorsnee competitiewedstrijd. De trainers Gullit (Feyenoord) en Koeman (Ajax) konden er gisteren in de Amsterdam Arena niet mee zitten. Zij waren tevreden met een gelijkspel, blij dat een afgang hun bespaard was gebleven. Gullit vindt dat zijn team zich nog steeds in een leerproces bevindt, Koeman is al tevreden als de crisissfeer bij Ajax wordt afgewend. Maar beide ploegen en beide trainers leden ten opzichte van PSV en smaakmaker AZ toch gewoon twee verliespunten.

Ajax staat al tien punten achter op koploper PSV. Het lag dan ook enigszins voor de hand dat Koeman in de meestal beladen klassieker zich genoodzaakt voelde om risico's te nemen. Maar de oud-international liet zich daartoe niet verleiden. Behoudzucht staat immers prominent in zijn vaandel geschreven. Al zal Koeman zijn redenen hebben gehad die een buitenstaander moeilijk kan doorgronden. Bovendien, in zijn scenario zal hij geen rekening hebben gehouden met de praktijk dat Pienaar, Van der Vaart en De Jong met blessures voortijdig het veld moesten verlaten. Van der Vaart bleef met een verrekte knie noodgedwongen zelfs veel te lang doorspelen, zo verklaarde de middenvelder later.

De behoedzame aanpak openbaarde zich vooral bij het uitvallen van De Jong. De linksback, die de teleurstellend acterende Castelen moest bewaken, raakte door een onbesuisde actie van Gyan aan zijn hoofd gewond. De Feyenoorder zou de wedstrijd vervolgen met een `tulband', die hij overigens later verloor. De Jong moest echter naar de kleedkamer en op acht plaatsen boven zijn wenkbrauw worden gehecht.

Ajax

1

Feyenoord

1

Ruststand 1-1. 28. Rosales 1-0, 44. Kuyt 1-1. Schds: Vink. Tsch: 49.557. Gele kaarten: Escudé, Sneijder, Boukhari (Ajax) en Goor (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn