Keen verslaat drietal wereldtoppers

Tafeltennisser Trinko Keen verraste dit weekeinde met een halvefinaleplaats bij de open Duitse titelstrijd.

Trinko Keen behaalde afgelopen weekeinde een plaats in de halve finale van de open Duitse tafeltenniskampioenschappen. De Nederlandse pingponger verloor in Leipzig uiteindelijk van de Chinees Liu Guozheng, maar won partijen tegen de sterker geachte Fransman Cabestany, de Chinees Cao Zhang, de Deen Maze en de Wit-Russische Europees kampioen Samsonov.

Keen leeft sinds oktober in onmin met de tafeltennisbond NTTB, door zijn afzegging voor de interland tegen Engeland. Hij was niet tevreden over de gang van zaken na de Spelen in Athene. De cruciale kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap ging verloren, waardoor Nederland volgend jaar uitkomt in de tweede categorie. De NTTB verwijt Keen zijn afspraken niet te zijn nagekomen.

Hoe kijk je terug op Leipzig?

Keen: ,,Ik ben erg tevreden. In de tweede ronde speelde ik tegen een negentienjarige Chinees die op zijn zestiende in de finale van het Dutch Open stond. Die is gewoon drie jaar in de ijskast gezet en werd nu letterlijk losgelaten. Daarmee heb ik echt een topper verslagen. Ik wist dat ik ook van Maze zou kunnen winnen als ik geconcentreerd bleef spelen. Tegen Samsonov hetzelfde verhaal. Ik heb drie wereldtoppers verslagen en daarmee een grote stap naar voren gezet.''

Waren de perikelen met de bond een extra stimulans?

,,Je hoopt natuurlijk dat de keuze voor je eigen weg zal terugbetalen, maar het is geen abc'tje. Ik heb bijna twintig jaar voor de bond gespeeld. Dat heb ik nu even in de ijskast gezet. In de toekomst zal het echt wel een vervolg krijgen.''

Denk je de definitieve stap naar de wereldtop te kunnen zetten?

,,In januari ben ik een nieuwe weg ingeslagen. Ik houd van de uitdaging om grote spelers te verslaan op grote toernooien. Een tijdje terug wist ik dat ik tegen Samsonov een goede kans maakte. Nu heb ik van hem gewonnen. Ik heb eerder periodes gehad dat ik aansluiting vond bij de wereldtop. Ik zal kijken wat ik eruit kan halen met mijn 33 jaar.''

Hoe lang wil je doorgaan?

,,Ik weet niet wat mijn houdbaarheidsdatum is. Mijn kracht is spelen met het hart en keihard vechten. Ik kan niet op routine mijn wedstrijdjes afwerken. Zo lang ik motivatie heb, houd ik het vol de wereld over te gaan voor trainingen en wedstrijden. Ik stijg nu op de wereldranglijst. Dan komen top 12-toernooien weer in beeld.''