Italië staakt tegen de `modernisering'

Overal in Italië zijn vandaag scholen dichtgebleven in de eerste van een dertigtal stakingen tegen de `modernisering'. Tienduizenden leraren, conciërges en ondersteunende medewerkers liepen vandaag in protest door de straten van Rome.

Ze zijn ontevreden over de ,,afbraak in het onderwijs''.

Morgen volgt het openbaar vervoer, vrijdag de luchtverkeersleiding. Daarna de piloten, de rechters, de vuilnismannen, de brandweerlieden en zelfs de musici. Ze zijn allemaal boos, omdat beleid dat wordt gepresenteerd als ,,modernisering'' geen zichtbare verbeteringen oplevert en wel leidt tot vermindering van koopkracht. En dat terwijl de door de regering beloofde belastingverlaging voor iedereen uitblijft.

Bij de onderwijsstaking van vandaag draait het daar ook om. Deze was aanvankelijk georganiseerd om loonsverhoging te vragen en om tegen onderwijstechnische hervormingen te ageren waar geen financiële dekking voor is. Na het uitlekken eind vorige week van een regeringsplan om 14.000 tot 20.000 leraren weg te bezuinigen, is de kwaadheid alleen maar toegenomen. Zeker nadat was gebleken dat zelfs de minister van Onderwijs Moratti hier niet van wist en het er niet mee eens is. De Italiaanse docenten hebben verder kritiek op de nieuwe decentraliseringsplannen van de regering. Hierdoor kunnen leerlingen straks niet meer overal in Italië hetzelfde curriculum volgen, wat volgens de demonstranten schadelijk is voor de ,,culturele identiteit'' van het land.

Minister Letizia Moratti voelt zich onbegrepen. Zij heeft zich de afgelopen jaren ten doel gesteld om het Italiaanse onderwijs aan te passen ,,aan de eisen die een moderne samenleving stelt'': meer klantgerichtheid, meer informatica en meer Engels. Een mooi plan vindt ze, dat ten onrechte kritiek ontvangt.

De demonstranten zijn bang dat de grote kracht van het Italiaanse onderwijs, de basisschool, door alle hervormingen ernstig wordt verzwakt, terwijl de kwetsbare zijde van het systeem, het voortgezet onderwijs, niet wordt versterkt.

De 800.000 docenten eisen een loonsverhoging van 8 procent voor 2004 en 2005. Een onhaalbare, maar niet onverklaarbare eis. Uit internationale vergelijkingen blijkt dat Italiaanse leraren slecht verdienen. Zo is het gemiddelde bruto jaarinkomen voor een leraar met 15 jaar ervaring 24.500 euro, terwijl dat in Nederland op 31.000 euro ligt.

    • Bas Mesters